söndag 5 maj 2013

Dagens juridik: "Att skydda barnets intressen är inte att tro att man kan gissa vad som rör sig i barnets huvud"


Jag önskar att jag hade haft något positivt att säga om socialtjänsten, men något mer destruktivt och negativt har jag nog aldrig stött på. Jag kan ha förståelse för att socialsekreterarna har en svår uppgift, men då om något skall man väl vara oerhört mån om arbetet sköts prickfritt och att man förser familjer med det stöd de kan tänkas behöva, men det jag har erfarit så är hela socialtjänstens organisation oerhört flummigt och ogenomtänkt, där ingen tar något egentligt ansvar för någonting. De gör sina skrivelser för att det utåt sett skall se bra ut, men skrivelserna har sällan någon verklighetsförankring, utan det är gjort på klipp och klistra metoden. I de allra flesta fall så försämrar socialtjänsten livssituationen för barn och unga och påverkar deras livshistoria på ett negativt sätt, detta samtidigt som man omöjliggör situationen för föräldrar och resterande familjemedlemmar, då anser jag att man inte har förstått sin uppgift. Tyvärr är dessa situationer där man förstör för familjer, mer vanliga än tvärt om. Ibland dras även annan expertis lätt med i socialtjänstens argumentation, och i så fall kommer även de att bidra till familjesöndringen. Jag har även varit med om att expertis som är kritiska till socialtjänstens hantering inte vågar vittna eller gå emot socialtjänsten, av rädsla för repressalier från socialtjänsten.

"Så, vad är barnperspektivet? Misstänker man att ett barn far illa så ska det anmälas till socialtjänsten eller polisen. Man får inte tänka att föräldrarna - eller vem man nu misstänker - är så trevliga att de inte kan ha gjort något sådant. Men vad är då barnperspektivet när väl utredningen är igång?
Enligt min uppfattning är det att skydda barnets intressen men man ska inte tro att man kan gissa vad som rör sig i barnets huvud eller att man kan se hur det ser ut genom barnets ögon.
Är det i Pierres intresse att han resten av livet tror att han blivit våldtagen som barn även om han inte minns det? Är det i hans intresse att ha det som förklaring på varför det inte går bra i skolan?
Är det barnperspektiv att säga till en flicka om en pojke inte vill vara hennes pojkvän – att samhället kan hjälpa till att straffa honom?
Att skydda barn är att framförallt att söka sanningen. För att nå dit måste vi ge åklagare och polis våra objektiva fynd och bedömningar och inte vår magkänsla presenterad som bevis."

Läs hela artikeln här:
http://www.dagensjuridik.se/2013/04/att-skydda-barnets-intressen-ar-inte-tro-att-man-kan-gissa



Share |

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lånat av Anders, från ett kommentarsfält om social (o) tjänsten:

Vilket är oerhört märkligt och nog någonting som alla (helt felaktigt) förutsätter. I barnpsykiatriska, barnmedicinska och barnspsykologiska frågor saknar socialsekreterarna helt kompetens. Ännu värre är att de ofta inte inser det utan helt omdömeslöst uttalar sig i dessa frågor som sträcker sig långt utanför socionomens enbart systemteoretiska referensram.

BBIC-konceptet är helt förlegat, uslitet och saknar relevans. Det har förpassats till floskelrnas skräphög.

Att jurister saknar dessa kompetenser är kanske annorlunda, för här går man mer på sakkunnigutlåtanden och har mer respekt för förutsättningslöst tänkande. Men det kan bli rena dikeskörningar om man av tidsbrist inte granskar en utredning ordentligt, eftersom den som först gjort den undermåliga utredningen med biföljande rekommendatiom har ett enormt inflytande. det kan vara oerhört giftigt om dessutom prestige och fåfänga smygit sig in i bilden. Makt.

Man far fram som åskväder i folks själsliv och förbrukar både andras förtroende och gemensamma resurser. Ändå blir det så fel. Tänk på mönstret; Mark, Tofta, Uppsala, Gottsunda, Sundsvall, Visby, Arvidsjaur. Eller hur man senast hanterat frågorna om den s k pedofilpappan som kommuner i norra Stockholm använd och arvoderat som lämpligt fosterhem. Vad säger det om synen på de svagaste – barnen och deras föräldrar. När en pedofil anses lämpligare än ett vanligt hem. Och den omdömesgillhet som inblandade uppvisar.

Anonym sa...

Det är Marks socialtjänst som anmäler till Marks socialtjänst.
Det är Marks socialtjänst som utreder sin egen anmälan.
Det är Marks socialtjänst som företräder Marks socialnämnd som är målsägande och ansöker om LVU mot bakgrund av de egna tjänstemännens anmälan och utredning.

Startar larmet?