söndag 11 mars 2012

SR: "Vi saknade en famn att krypa upp i"

Olle Hammarberg berättar om vuxenvärldens svek och om hur det påverkat hans liv. Han fick inte fortsätta att bo kvar hos mor- och farföräldrar efter att föräldrarna skilt sig och blev i två-årsåldern placerad i ett fosterhem. Hans uppväxttid i fosterhemmet präglades av miserabla förhållanden. Han berättar om hur vanvården inte har förändrats sedan 40-talet, utan detsamma pågår än idag mot barn trots modern tid. Han tar även upp att politiker inte engagerar sig genom att lyfta detta i sin agenda och att samhället inte agerar utan blundar för socialtjänsternas oegentligheter kring tvångsomhändertaganden.

"Olle Hammarberg är en av alla svenskar som utsatts för övergrepp eller försummelse när de varit omhändertagna av samhället under sin barndom. Olle har lärt sig att leva med sina ärr och i dag jobbar han för att vanvården av omhändertagna barn ska upphöra."

 Lyssna och läs mer om detta på:
 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=272&artikel=5005272


Intressant artikel om omhändertagna barn redan 2006:
http://www.sydsvenskan.se/sverige/article155396/Omhandertagna-barn-far-ofta-illa.html


FHI "Kartläggning av barns psykiska hälsa 2009" s.21 visar att inget har hänt sedan 2006. Elever som inte bor med någon av sina föräldrar rapporterar en sämre psykisk hälsa i betydligt större utsträckning än övriga grupper:
http://www.fhi.se/PageFiles/12031/R2011-9-Kartlaggning-av-psykisk-halsa-bland-barn-och-unga-2.pdf



Share |

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar