lördag 5 maj 2012

Barnets rätt till familjeliv, av Lena Hellblom Sjögren

Lena Hellblom Sjögren nya bok Barnens rätt till familjeliv, har kommit ut i dagarna.

Den finns att beställa på:
https://www.studentlitteratur.se/#35775


Föräldraalienation är något som socialtjänsten använder sig av systematiskt, det gäller inte enbart i vårdnadstvister, utan även mot enskilda föräldrar. Den känslomässiga kaos som uppstår i familjerelationer vid socialtjänstens myndighetsövergrepp, utnyttjar dess handläggarna till max för att alienera barnet från ett av föräldrarna. Ofta blir väletablerade och fungerande relationer förstörda när socialtjänsten griper in med sitt märkliga sätt som går ut på att smutskasta någon av föräldrarna. Konsekvenserna blir ohyggliga. Detta skadar mer än gör nytta, det stjälper istället för hjälper. Kanske har Lena Hellbom har lyckats sätt ord på det märkliga som sker vid socialförvaltningar runt om i landet. Själv ser jag fram emot att läsa boken Barnens rätt till familjeliv.



Barnets rätt till familjeliv

Barnets rätt till familjeliv

25 svenska fallstudier av föräldraalienation
"Om ett barn utan grund i uppenbara missförhållanden (såsom sexuella övergrepp eller misshandel) avskiljs från en förälder som barnet haft en kärleksfull relation till, skadas barnets psykologiska och känslomässiga utveckling, liksom barnets hälsa. Det är en psykisk övergreppssituation, som inte barnet självt identifierar som övergrepp. Barnet blir tvunget att alliera sig med den förälder det är beroende av, och ta avstånd från den andra. I många fall får den avskiljande föräldern stöd av både sociala myndigheter och rättsväsendet.
Barnet införlivar en ogrundad och falsk bild av den andra föräldern och börjar själv delta i smutskastningen och fördömandet. Barnet visar sin förvärvade motvilja genom att bli avvisande till all slags kontakt, ofta även med mor- eller farföräldrar.
Denna process, kallad föräldraalienation (främmandegörande av en förälder), är inte ovanlig i svåra vårdnadskonflikter. Den kränker barnets lagliga och mänskliga rätt till familjeliv. Tjugofem svenska fall av sådana allvarliga kränkningar presenteras. I boken föreslås också tio konkreta förändringar för att skapa förutsättningar att kunna tillvarata barnets bästa. Det innefattar barnets rätt att fritt, dvs. utan press och utifrån egna erfarenheter, få uttala sin egen mening – utan att tvingas välja en av sina föräldrar, och avstå den andra.
Boken vänder sig i första hand till handläggare inom sociala myndigheter, rättsväsendet och andra verksamheter som deltar i vårdnadsärenden, samt studenter inom dessa områden."


Share |

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar