torsdag 7 mars 2013

SvD: Placerade barn mår dåligt

Samhällets utsätter barn, unga och deras föräldrar för ett ofattbart lidande, genom att separera dem och placera barnen bland okända människor i en kärlekslös miljö. Vare sig politiker eller myndighetsutövare vill se, höra eller tala om den misshandel som barn och unga utsätts för i myndighetens namn. Man har under årtionden försökt tysta dem som påtalar detta, i synnerhet om de är föräldrarna själva som påtalar oegentligheterna. Tillsynsmyndigheterna möjliggör att detta får pågå år efter år. Anmälningar som handlar om placerade barn och ungas situation samt hantering av utredningar läggs oftast ner i samma takt som de kommer in, utan att åtgärder vidtas.

"Under ett år omhändertas drygt 26000 barn och unga i samhällets vård, vilket motsvarar 1,1 procent av alla i åldersgruppen 0–20 år. De placeras i familjehem eller HVB (hem för vård eller boende) av socialnämnden i kommunen där de bor.
I dag publicerar Socialstyrelsen utvärderingen ”Vård och omsorg om de placerade barnen”. Rapporten ger en alarmerande bild av de placerade barnens uppväxt, hälsa och utbildning:
• Dödligheten är nära fem gånger så hög bland ungdomar som är eller varit placerade jämfört med andra unga i åldern 15–24 år.
• Tio gånger fler barn och unga som är placerade på HVB har vårdats för självskador än barn och unga som inte varit placerade.
• 15–19 gånger fler barn och unga som är placerade i HVB tar regelbundet sömnmedel, antidepressiva eller antipsykotiska läkemedel jämfört med barn och unga i hela befolkningen.
• Bara 6 av 10 som placerades före 10 års ålder går ut grundskolan med grundläggande gymnasiebehörighet (godkänt i svenska, engelska och matematik) jämfört med 9 av 10 i hela ungdomsgruppen. För dem som placerades första gången efter 12 års ålder är förutsättningarna ännu sämre.
• Det är fem gånger vanligare med långvarigt ekonomiskt bistånd bland unga vuxna som varit placerade i familjehem jämfört med dem som inte varit placerade.
Från forskningen vet vi att placerade barn ofta inte får sina behov tillgodosedda när det gäller utbildning och hälsa. Vi vet också att en lyckad skolgång är den viktigaste faktorn för att få ett bra vuxenliv. Skapliga eller bra betyg i årskurs 9 minskar risken för tidig död, ohälsa och psykosociala problem som missbruk, självskadehandlingar, kriminalitet och försörjningsproblem."

Läs mer:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/placerade-barn-mar-daligt_7973378.svd

Share |

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar