söndag 31 juli 2011

UR GP 30 JULI 2011

UR GP 30 JULI 2011:
På nytt får Marks kommun kritik för tvångsomhändertagna barn på tveksamma grunder.
-Man har klippt och klistrat ihop de delar man tycker passar för att skapa en misskrediterad bild av föräldrarna, säger Bo Edvardsson, docent i psykologi vid Örebro universitet och expert i utredningar i socialt arbete.
Den 19 juli avslutade socialstyrelsen det uppmärksammade ärendet om två familjehemsplacerade barn i Marks kommun. Efter att tidigare ha riktat skarp kritik mot kommunen för att barnen flyttades från det fosterhem de tidigare vuxit upp i, utan att en ordentlig utredning gjorts, ansåg Socialstyrelsen nu att kommunen lärt av sina misstag.
Samtidigt befann sig tre syskon från samma kommun gömda på hemlig ort. I slutet av maj beslutade socialtjänsten om ett akut omhändertagande, för att skydda barnen från sina föräldrar, som man misstänkt misshandlade dem.
Bo Edvardsson hävdar att det finns stora brister även i utredningen bakom det omhändertagandet. I en granskning av socialtjänstens agerande kritiserar han nu kommunen på punkt efter punkt.
-Det går inte att skylla på enskilda tjänstemän. Här handlar det om en urartad förvaltningskultur. Att fuska och manipulera sitter i väggarna, säger han.
Kritiken gäller bland annat att man inte lyssnat vad personalen på barnens skolor och förskola haft att säga om familjen.
Bo Edvardsson beskriver också hur socialtjänsten kommit för att göra hembesök hos familjen, men inte kommit in eftersom ingen var hemma.
-Då tittade man in genom fönstret, och använde det som underlag för sin bedömning av familjen. Det går naturligtvis inte att dra slutsatser av att man tittat in genom ett fönster och tyckt att det ser stökigt ut, säger han.
Fallet hör till dem som uppmärksammades när socialstyrelsen förra hösten kritiserade Marks kommun för långa handläggningstider och att man inte såg till barnens bästa vid utredningar. Ärendet har nu pågått i över ett och ett halvt år.
Barnen är idag 5, 7 och 9 år gamla. Deras pappa säger att han upplever socialtjänstens granskning som en jakt på familjen.
-Det är fruktansvärt att vara utan sina barn. Det är en oerhört kraftfull åtgärd och jag förstår inte riktigt vad de får ut av sin utredning. De kommer inte fram till någonting. Barnen mår bra och skolan tycker allt är lugnt, säger han.
Igår efter middag tog socialutskottet upp ärendet. GP sökte igår kväll utskottets ordförande Mia Magné (C) utan resultat.
STINA BERGLUND


Share |

7 kommentarer:

Anonym sa...

Nu kommer väl ändå handläggarena att få ställas tillsvars inför rättsväsendet.
Har hört att berörd familj lämnat ljudfiler på i stort varje samtal med organisations-psykotiska förvaltning. Vem vet, kanske har åklgaren direkt ringt upp dem trots helg+ Vem vet. Hoppas det har skett.

Jag känner familjen så väl, de är så goa, varma och fina mot sina och andras barn. Allt är en sjuk prestigekamp med socialchef Magnus Andersson längst fram med skadegörelsefanan. Hejvilt påhejad av den ngt märkliga ordföranden P-O Hermansson i socialnämnden.
Måtte dettta bli deras fall...!

Berätta om myndighetsövergrepp sa...

Det finns inget rättsskydd om ansvariga skall få komma undan med dessa myndighetsövergrepp utan att de ställs till svars, så någon form av konsekvenser för dem måste det bara bli. Kan bara hålla med, det är en sjuk socialförvaltning, ett IFO bortom allt sunt förnuft, eller UFO (Utan Familj- och individ Omsorg) som någon annan uttryckte det. Undrar om handläggarna ens har en förmåga att sätta sig in i vilket trauma de utsätter individer för och detta helt i onödan, eller kan det vara så illa att de till och med njuter av det på ett sadistiskt sätt!?

Anonym sa...

http://www.nyhetsverket.se/nyhet/17851/Maria-Larsson-m%C3%A5ste-dra-l%C3%A4rdom-av-Marks-fallet

Text på Nyhetsverk

Anonym sa...

Tror detta stämmer på din dotter http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Borderline-personlighetsstorning/

Berätta om myndighetsövergrepp sa...

Jag valde att lägga ut ovan kommentar med viss tveksamhet. Som svar till anonym "tror att detta stämmer på din dotter":
Vad har du för belägg att kasta ur dig något sådant! Vem är du? Från familjehemmet som nyligen har kastat ut min dotter?!
Jag kan säga att min dotter inte lider av borderline-personlighetsstörning. Däremot har hon farit mycket illa av socialförvaltningens hantering, det har hela familjen gjort, de har gett henne fel signaler, om hon som tonåring med allt vad det innebär inte skulle få känslomässiga störningar av det, så vore det onaturligt. Det kommer bli en lång läkeprocess, säkert över många år framöver, om hon ens får en chans att läka, med tanke på hur socialförvaltningen i Mark agerar. Men kommentaren ovan visar också vad det är för människor vi har att göra med. Marks kommun sysselsätter sig med att krossa familjer, stjälpa och förstöra livssituationen för barn och ungdomar, inte som man kan förvänta sig att de ska göra, dvs skydda barn och hjälpa familjer.

Anonym sa...

Den otrevliga kommentaren kommer säkert från en person som arbetar i en psykotiskt, myglande fuskkultur. En organisation där vidrigheterna sitter i väggarna.
Socialförvaltningen i Mark är så osund att asbest är nyttigt i jämförelse!

Anonym sa...

Tage Uniksson:

Problemet är socialtjänstens stasi-liknande tystnadskultur.

Hemlighetsmakeriet hindrar insyn, och utan insyn odlas dåliga kulturer i skiten som aldrig städas bort.

Öppna upp socialtjänsten för insyn, bort med sekretessen, den skyddar endast socialtjänsten och används som vapen mot de omhändertagna.

Skall allvarliga ingrepp i människor frihet och integritet göras, så ska det göras öppet, ny lagstiftning krävs.

Anonymisering av individer går naturligtvis att ordna utan att man slipper redovisa ärendena, om den omhändertagna så önskar.

Allt hemligt arbete odlar korruption, alltid.