fredag 21 oktober 2011

LÅT JURISTERNA GÖRA DET DE ÄR UTBILDADE TILL - INGA POLITIKER I VÅRT RÄTTSSYSTEM

Hela maktapparaten i Marks kommun har kantrat, detta orsakar stort mänskligt lidande för många familjer. Det krävs stora förändringar. Framför allt behövs det en kompetenshöjning bland politikerna. Jag delar socialliberalernas åsikter i många frågor, en oerhört viktig sådan är nedanstående och jag kan bara hålla med om att det är fullständigt galet att politiker utan utbildning skall sitta och döma - nämndemän som oftast dömer efter sitt eget egenintresse - när vi har utbildade jurister som borde få göra detta.

Något mycket märkligt har skett i Sverige inom socialförvaltningar där barn och familjer har degraderats till objekt. Människor får inte rätt stöd och hjälp i tid. Ekonomiska intressen får styra. Politiker springer tjänstemännens ärenden istället för tvärt om. Man LVU:ar barn på rutin och förvanskar utredningar därefter. Man tolkar socialtjänstlagen lite hur som helst. Många hästgårdar bygger upp sina förmögenheter med hjälp av de medel de får in på varje barn/ungdom de har där och det möjliggör för dem att ha sin verksamhet. Detta har kommit att bli en industri. Det är inte rättsäkert för familjer idag. Familjer blir krossade och splittrade på grund av nämndemän som inte läst på innan och det blir svårt och i många fall omöjligt för familjer att återgå till ett normalt familjeliv efter ett myndighetsövergrepp. Det går politik i nämndemännens beslut. Många nämndemän ingår själva i kretsar där det förekommer att man använder sig av LVU:ade barn. Det behövs stora förändringar i hela systemet för att det skall bli mera rättsäkert. Politikermakten måste tas tillbaka av folket. Därför är det viktigt att få in objektiva jurister med rätt kunskaper som besitter nuvarande nämndemäns poster. För det är vanliga föräldrar utan missbruksproblem som skött sig exemplariskt och som tillgodosett sina barns behov på alla plan som drabbas, och det är deras barn som vilseleds av självaste socialförvaltningen. Ofta är det föräldrarna själva som kontaktar socialförvaltningen för att de vill ha stöd i sin föräldraroll, för att deras barn/tonåring har hamnat lite snett och det hela slutar med långdragna utredningar där denna går ut på att smutskasta föräldrarna (oftast mamman) så mycket som möjligt, en förvanskad utredning som i sin tur skapar total kaos i familjerelationerna. Detta med splittrade familjer i många år framöver som följd.

Detta kostar enormt, både samhällsekonomiskt och i mänskligt lidande.

Nedanstående citerat ur http://blogg.aftonbladet.se/socialliberalerna/2011/04/inga-politiker-i-vart-rattssystem

"Ett påstående som gör sig ständigt påmint är att vi ofta i Sverige säger att vi blir alla lika behandlade inför lagen! Ändå sitter det politiker som nämndemän och avgör andra människors framtid.
Man kan med andra ord bli 'stämplad' både för sin politiska åsikt, som för sitt etniska ursprung, eller för att man är man eller kvinna, beroende på vem som sitter som nämndeman i rätten. Exempelvis kan man som vänster- eller högersympatisör bli orättvist dömd om det sitter nämndemän från motsatta partier i rätten. Man kan även bli hårdare dömd om man har utländsk bakgrund trots att man är född i Sverige och har svenskt medborgarskap bara på grund av att det kan sitta främlingsfientliga nämndemän i rätten.
Är detta demokratiskt? Är detta lika behandling inför lagen? 

Vi på Socialliberalerna anser att det är respektlöst mot alla de jurister med många års universitetsstudier genom att tillåta, i vissa fall, totalt icke-utbildade personer vara med och döma i rättsalen? Ska vi avskaffa juristutbildningen eftersom det verkar som att icke-juristers personliga åsikter väger lika tungt som utbildade juristers?

Politiker har inget i rättsväsendet att göra. Därför bör vi avskaffa vårt nämndemanna-system som vi har idag!"

Share |

Inga kommentarer: