torsdag 1 november 2012

Kalla Fakta: Misshandlades av sin pappa - fick inte hjälp


Varför har socialsekreterarna en sådan ovilja och oförmåga att lyssna in och hjälpa människor. Man vill ju gärna tro att en kontakt med socialtjänsten skall leda till något bra, men tyvärr är det oftast inte så. Socialtjänsten tycks vara präglad av en märklig kultur som inte leder till något bra för den lilla människan. Hur kommer det sig att enskilda handläggare med sin myndighetsutövning kan stå över det polisen har kommit fram till i sin utredning genom beprövad erfarenhet? Det är väldigt vanligt att socialtjänsten inte följer det polis, domstol eller annan högre instans kommit fram till. En individs framtid kan krossas genom en enskild handläggares myndighetsbeslut som är baserad på dennes magkänsla. Man måste se över hela hanteringen av barn- och familjeärenden. Lagarna måste bli tydligare, man måste införa tjänstemanna ansvaret igen, och man borde ta ifrån myndighetsutövningen från socialtjänstens familje- och individomsorg. Tvångsinsatser skall enbart kunna beslutas av polis eller alternativt en ny myndighet med expertkunskaper som samarbetar med polisen, fristående från socialtjänsten.

"Men när de sökte skydd av socialtjänsten i Töreboda kommun blev de inte hjälpta - i stället blev problemen större.
– De sa att de inte trodde på oss, och att vi inte var så rädda som vi säger att vi är.
Polisens riskbedömning var att systrarna löpte allvarlig fara om de skulle komma hem igen. Men socialtjänsten gjorde en annan bedömning.
TV4 har försökt att få en intervju med enhetschefen Suzanne Nordlind, men hon hänvisar till sin chef Per-Ola Hedberg, socialchef i Töreboda kommun.
– Sammantaget för alla inblandade så tycker jag att vi har klarat av det dåligt, säger han när Lennart Ekdal i kvällens "Kalla fakta" frågar hur han tycker att ärendet har hanterats."
Läs:
http://www.expressen.se/gt/misshandlades-av-sin-pappa---fick-inte-hjalp/

Titta på:
http://www.tv4play.se/program/kalla-fakta?video_id=2235757



Share |

1 kommentar:

Anonym sa...

Socialtjänstemän med överdrivet självförtroende blir allt för ofta tvärsäkra på att individernas situation är på samma sätt som soc.tjänstemännen tycker det KÄNNS som...och "utredningen"blir då subjektivt klipp-o-klistra alternativt ingen utredning/passivitet.