lördag 11 juni 2011

Liv Landell: Mark struntar i socialstyrelsen

GT har på ledarsidan skrivit om de tre barnen som omhändertogs av socialförvaltningen i Marks kommun. Jag är både chockat och bedrövad över hur inkompetensen är spridd i kommunen. Tjänstemännen har fritt spelutrymme och politikerna är deras nickedockor, de få som vågar opponera sig och framföra kritik över att de inte sköter sina uppgifter på ett korrekt sätt blir utmobbade av sina kollegor, något öppet klimat där man kan framföra sina åsikter finns inte på några som helst plan. Man tycker ju att politikerna borde vara mer uppmärksamma på hur förvaltningen agerar med tanke på all kritik som har framförts, framför allt av socialstyrelsen, men icke. Jag är bestört över hur vuxna människor beter sig inom Marks kommuns socialförvaltning. Dessutom väljer de att ta in konsulter med tveksam bakgrund. Vad är drivkraften hos dessa människor? Vad är det som gör att de väljer att bära skygglappar istället för att ha ett öppet sinne och hjälpa människor istället för att stjälpa dem (de gör ju faktiskt ett aktivt val!)? Vilka krafter får vara starkare än sanningen, kan det vara plånboken? Jag har hittills inte sett en enda gång att socialförvaltningen agerar med ett barnperspektiv, de kommer dessutom undan med sina brottsliga gärningar med hjälp av lögner och smutskastning. Sanningen kommer ikapp till slut, men under tiden plågas barn!!!



Kan ingen tvångsomhänderta socialtjänsten i Mark? Myndigheten klarar uppenbarligen inte av att skydda och hjälpa de människor den ska skydda och hjälpa. Bara dagar efter att den rikskända fostermamman Eva mot alla odds får veta att "Rasmus och Fanny" kommer hem, blir ett nytt fall känt i medierna.
Den här gången tvångsomhändertar socialen i Mark tre syskon akut, mitt framför ögonen på skolkamrater och personal.
Incidenten filmas av en chockad lärare, som sedan blir en av flera utomstående röster som intygar att barnen visst verkar må bra. En annan sådan röst utgörs av barnens tandläkare, som dementerar uppgiften att deras tandstatus skulle vara dålig.
Ärendet med de tre syskonen ingick i det digra underlag som socialstyrelsen i vintras baserade sin hårda kritik mot kommunen på. Social­styrelsen har bland annat påpekat att akten blivit lämnad utan avslut.
Möjligen är det därför kommunen plötsligt återupptagit det. Någon ordentlig anledning till ett akut omhändertagande har inte blivit känd.

GT kan inte veta säkert hur de här barnen har haft det. Lärare och tandläkare kan inte garantera att de har det bra bara för att de verkar helt normala.
Men det kan inte de politiker i socialnämnden som fattat det akuta beslutet heller. Det är därför de ska hålla sig till de regler som anger när man får gripa in akut. För säkerhets skull.
Ett barn får endast tvångsomhändertas akut om det föreligger fara för dess liv, om det är utsatt för sexuella övergrepp eller om barnet är gravt vanvårdat.
Inget av dessa kriterier är såvitt känt uppfyllt i det nya Markfallet.
Ändå har Socialnämnden fattat beslut. Rättare sagt så har dess vice ordförande Tommy Karlsryd (S) fattat beslut, i strid med ordföranden Mia Magnés (C) uppfattning. Magné ville remittera ärendet till sociala utskottet för att få en detaljerad bild av hela ärendet.
Ja, givetvis hade en grundlig genomgång i sociala utskottet i stället för en tjänste­mannadragning varit den rätta vägen att gå. Då hade bristerna i ärendet blivit tydliga och man hade kunnat ta ställning till den relevanta frågan om barnens mående.
Förvaltningsrätten som skulle ta ställning till om det var korrekt med ett ordförandebeslut valde att behandla frågan om barnens situation.
Det är återigen olyckligt, eftersom underlaget för det första beslutet som sagt var otillräckligt.

Tittar man närmare på ärendet står det nämligen klart att socialstyrelsens kritik har substans. Polisen har inte funnit att barnen far illa. De två utredningar på speciella hem som gjorts har inte visat att barnen far illa.
Vidare saknas det bilagor där familjens omgivning vittnar om att barnen har det bra. Lärare och tandläkare säger detsamma.
På det hela taget är det inte acceptabelt att Marks kommun inte tar till sig socialstyrelsens kritik, utan än en gång gå summariskt och godtyckligt till väga.



Av Liv Landell
liv.landell@gt.se

Publicerat 06 jun 2011 07:58
Uppdaterad 06 jun 2011 08:33
http://gt.expressen.se/ledare/1.2460499/liv-landell-mark-struntar-i-socialstyrelsen



Share |

2 kommentarer:

Anonym sa...

Denna artikel är intressant av skälet att en journalist vågar "gå bakom" det som för alla är helt uppenbart. Det märks att hon som ledarskribent också har juridisk kompetens. Mycket tråkigt att det inte verkar finnas sådan kompetens för socialförvaltningen i Mark...

Anonym sa...

Gissning:
Enbart spekulationer:
Bo Edvardsson, docent i utredningsmetodik kommer att se oanade syslöjdshöjder vad gäller utredningsmetodik i det refererade fallet med de tre omhändertagna banen.

Spekulation nummer två lär röra Brogeren/Hall - vad finns i deras personalakter?

Vem vet?