torsdag 2 juni 2011

Skandalomsusade HVB-institutioner

Med anledning av alla skandaler som HVB-hem och institutioner kantas av, så har en mängd institutionschefer valt att anmäla missförhållandena till socialstyrelsen för att få en oberoende granskning. Men än mer angeläget borde vara att se över de privata vårdhemmen som ploppat upp som svampar ur jorden, där ungdomar lever under bedrägliga förhållanden medans pengarna som borde gå till dem hamnar i någon annans ficka. Även institutionsplaceringar, lagar och direktiv bör ses över samt socialförvaltningens hantering av ärenden, jag misstänker starkt att många ungdomar och barn som har kommit att hamna på dessa institutioner inte borde vara där överhuvudtaget.

Jag tänker en hel del på alla bilbränder som sker i Göteborg och även i Malmö, ungdomarna där framför ofta att de känner sig svikna av samhället. Jag börjar mer och mer förstå deras ageranden, även om jag givetvis inte samtycker till deras sätt att protestera. Men med tanke på den insyn jag har fått i hur socialförvaltningen agerar och sett hur galet hela deras system är, de stjälper istället för hjälper, så har jag en större förståelse till hur det kan urarta på detta sätt. Vad gör man inte till slut för att ut allt sitt hat efter att varit utsatt för långvariga övergepp från myndigheter och försatta i maktlöshet tack vare myndighetspersoners lögner och bristande kunskaper, deras tillit till vuxen världen är med stor sannolikhet helt knäckt. Är det sådan här utveckling vi vill ha i Sverige. Om man inte vänder denna trend omedelbart så vågar jag inte ens tänka på hur det kommer se ut i Sverige inom en snar framtid.

"Det har stormat rejält kring den statliga ungdomsvården. Därför anmäler nu 26 institutionschefer de rapporterade missförhållandena till Socialstyrelsen för att få till stånd en oberoende granskning."

Mer finns att läsa på, artikeln är inte färsk men ändock lika aktuell:”När man kommer till HVB lär man sig så mycket grejor som man aldrig kunnat förut. Jag har lärt mig så sjuka grejor av andra ungdomar. Saker som jag aldrig ens kunnat komma på själv. Alltså kriminella saker.”
"Ett flertal utredningar, granskningar och tillsynsrapporter har under senare år visat på brister i den sociala barnavården. Kvalitetsbrister, bristande skolgång, hemsnickrade behandlingsmetoder och rättigheter som åsidosätts är något av det som granskningarna visar."

Läs mer om det på:
http://www.aftonbladet.se/debatt/article13022933.abÄven i Marks kommun finns det ett HVB-hem i Öxnevalla. I den senaste händelsen så överföll två ungdomar en vårdare och tillfogade en del skadegörelse. Historien bakom händelsen känner jag dock inte till.


"Det var i februari som de båda pojkarna gav sig på vårdaren på behandlingshemmet. De höll fast mannen och utdelade flera slag mot både kroppen och huvudet. Samtidigt tog de hans larm och nycklar."


Läs mer om det på:
http://www.bt.se/nyheter/mark/overfoll-vardare-pa-behandlingshem(2803052).gm


Share |

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det går inte att förvara ungdomars agerande i att bränna bilar, skolor osv - dock kan man förstå vanmakten.
Inte ens vuxna med normal förmåga att kunna prata och föra sin talan kan ens komma att höras i Marks kommun.

Känner väl till den familje som två gånger nekats företräde till socialnämnden av ordförande Per-Olof Hemansson - ofattbart. Sedan bröt Per-Olof Hermansson all sekretess kring familjen och lät socialsekreterarna stå oemotsagda i sina lögner inför hela socialnämnden (inte sociala utskottet som brukligt).

Sedan har Anette Eriksson gjort sig sjyldig till sådana grava sekretessbrott i det extrainsatta KF-ag mötet att hon borde få ryka åt pepparn vilken dag som helst: Om hon inte får sparken så lär polisen hinna bura in henne.
Ni vet väl alla detta med moderna mobiler och ljudfiler! Hon bröt all sekretess om familjen som fick barnen kidnappade på skolan - Magnus Andessson, socialchef nickade instämmande i allt!

SÅ KAN DET GÅ....

Anonym sa...

Undrar om inte Marks kommuns socialförvaltning är favoritskvallret vid fikat hos Kinna-polisen?

Berätta om myndighetsövergrepp sa...

Hela Mark kommuns socialförvaltnings agerande är ofattbart och utanför allt sunt förnuft, jag skulle kunna jämföra det med psykopatiskt agerande, där allt sunt förnuft lyser med sin frånvaro. Att en hel organisation är så infekterad är skrämmande och samtidigt kan man fundera på hur det är möjligt att det får gå till såhär, var är nödbromsen!!! Finns det ingen inom organisationen som vågar sätta ner foten och säga att - Detta är INTE OKEJ, vad håller vi på med egentligen. - Hela hjärnan går i spinn, för man undrar hur detta är möjligt och varför sätter ingen stopp på denna galna förvaltning! Hur länge till ska dessa galenskaper få fortgå, var är barn- och familjeperspektivet, var är evidensbaserade praktiken, varför tillåts det att socialförvaltningen får ljuga för att de ska kunna rättfärdiga sina handlingar?! Vem kan inbilla mig att rättsäkerheten är säkrad i detta som pågår, det är mer än sjukt, det är mer än absurt, f*n jag har inga ord för h******t. Marks socialförvaltnings inkompetens har nått botten flera gånger om. De skapar ett oerhört mänskligt lidande och det helt i onödan.

Anonym sa...

Känner också till vad Anette Eriksson, tf chef för individ och familjehemsomsergen. Fattar inte ens hur hon kom på tanken att prata om ett enskilt ärende i det extrainsatta KF Arbetsutskott. Inte heller att socialchefen Magnus Andersson bara nickar nökt.

Jag gissar att polisen redan har mkt information om detta, och kommer att beta av person efter person i förhör för att slippa peka ut uppgiftslämnaren!

Dessutom var det som vanligt samma lögner som tuggas om o om igen kring den friska sunda familjen jag så väl känner!

Det är nog snart dags att säga hejdå till båda Magnus Andersson och ANette Eriksson - förresten visst satt väl Per-Olof HErmansson också med på mötet och tillät detta?

Återkommer med mera information, om inte media hinner före...

När får barnen komma hem?