fredag 12 april 2013

Newsmill: ”Den fastspända flickan”, varför blir det inte folkstorm?

De flesta liknande fall får aldrig någon medial uppmärksamhet, oegentligheterna tystas skickligt, och verksamheten kan fortgå som om inget hänt. Barn, unga och deras familjer blir svårt chockade och traumatiseras i den omänskliga hanteringen. En förändring kommer kunna ske först när fler börjar höja sina röster och engagera sig mot korruptionen och den lagligt kriminella människohandeln, för de krafter som idag upprätthåller detta monster är alldeles för starka för den enskilda. Så länge det är tyst, så kan de som utnyttjar systemet fritt fortsätta sina verksamheter på bekostnad av dem som har kommit att hamna i beroendeställning till dem.

"Ingredienserna är en inkompetent socialtjänst, urusla behandlingshem och en psykiatri som är helt okänslig. Nora blir fastspänd i tvångsbälte när hon blir intagen på Ulleråker, inte en utan flera gånger. Detta sker efter rättegången och domen mot Göran Lindberg. De ansvariga på Ulleråker vet mycket väl vad Göran Lindberg gjorde mot henne och ändå väljer man att spänna fast henne. Hur är det möjligt?
Det är en oerhört bra dokumentär som alla borde lyssna på. Den är mycket plågsam men den visar på hur illa ställt det är i vårt land; inom socialtjänsten, på behandlingshemmen och inom psykiatrin. Den visar med all önskvärd tydlighet att en ung självskadande flicka inte får den vård hon har rätt till. Hur en del myndighetspersoner ser på en ung kvinna som under en period i sitt liv prostituerar sig. Hur hon misstänkliggörs och hur hennes vittnesmål betvivlas.
Det har inte blivit den folkstorm vi hade förväntat oss när vi hörde den första skrämmande delen. Men något måste göras, detta får inte förbigås med ännu mer tystnad. Socialtjänsten måste granskas. Idag drivs familjehemmen ofta av privata bolag. Det är samma privata bolag som gör utredningen åt socialtjänsten, och som sedan placerar barnet eller ungdomen i ett av bolagets egna familjehem. Där räknar de sedan hem ekonomiskt vinst på placerade barn. Det är häpnadsväckande!
Lika illa, eller om möjligt ännu värre, är det med behandlingshemmen. Nästa vem som helst ansens kunna driva ett behandlingshem. Ingen standardiserad utbildning, inga riktlinjer, uppföljning eller kontroll. Ingen annan vårdande instans skulle tillåtas vara så oreglerad."

Läs mer:
http://www.newsmill.se/node/50113

Share |

Inga kommentarer: