lördag 3 mars 2012

DN: ”Utsatta barn får ständigt sina rättigheter åsidosatta”

Sociala myndigheter överskrider sina befogenheter för vad som är moraliskt och etiskt riktigt. Om allmänheten bara hade en aning om de oegentligheter som försiggår inom dessa institutioner, om de bara visste vilka och vad dessa barn/ungdomar som placeras på institutionerna tvingas vara med om. För att inte tala om vad resterande familjemedlemmar utsätts för. Men allt göms bakom sekretess. Det är så vidrigt att det inte finns ord för det. Vem tar ansvar för att de missförhållanden som beskrivs i rapporterna blir åtgärdade? Vem är rapporterna riktade till?


"I våra senaste årsrapporter har Barnombudsmannen återgett hur barn i utsatta situationer vittnar om att de inte vet om sina rättigheter och att de tycker sig ha små möjligheter att komma till tals i frågor som är oerhört viktiga för dem. Särskilt allvarligt är att myndigheter som ska utgöra ett viktigt skydd i regel är okända eller otillgängliga för barn. Det gäller socialtjänsten men även tillsynsmyndigheter och domstolar.

Sverige brister också i att ge barn möjlighet att få sin sak prövad och få upprättelse när den som kränker är staten.

”Jag satt isolerad sju gånger på två månader när jag kom hit. Efter 24 timmar kan de ta ut dig i fem minuter, sen åker du in igen.”

Det berättade ett barn för oss i samband med att vi besökte de statliga särskilda ungdomshemmen 2009. Inledningsvis möttes de barn som hade berättat om rättsövergrepp med stark misstro. Flera av barnen beskrev en känsla av att vara totalt utlämnad och rättslös: ”Här sitter jag inlåst. Det skulle kunna hända vad som helst och jag kan inte ringa polisen”, berättade en flicka att hon tänkte.

Barnombudsmannen granskade 450 beslut om isoleringar (avskiljningar). Dokumentationen styrkte farhågorna om att avskiljning i flera fall hade använts rutinmässigt eller som bestraffning. Efter kritik från barnrättskommittén i Genève krävde regeringen åtgärder och i efterhand kunde Statens institutionsstyrelse (SiS) konstatera att allvarliga fel hade begåtts i den slutna ungdomsvården. Sedan dess har SiS vidtagit en rad positiva åtgärder och i dag har den sammanlagda tid som barn isoleras halverats. Vår kritik kvarstår dock mot att inget av de barn saken gällde hördes, ingen har fått en ursäkt eller kompensation.

Under 2010 träffade vi drygt 100 barn och unga placerade i familjehem eller hem för vård eller boende (HVB). Många berättade om betydelsen av att få skydd och omhändertagande men det fanns också berättelser om missförhållanden: ”Jag mår dåligt. Försöker be om hjälp men ingen hör… Så fort jag gör fel blir jag bestraffad i stället för att få hjälp.”

Flera av barnen berättar om att de vid den första kontakten med HVB får skriva på ett kontrakt som innebär att de avsäger sig flera av sina mänskliga rättigheter. Många vittnade också om bestraffningssystem som bryter ned och som kan leda till att man inte får träffa sina föräldrar eller syskon.

De ansvariga för att skydda barnen saknar rutiner. Den enkät Barnombudsmannen skickade till samtliga socialnämndsordförande visade att bara var femte socialnämnd hade antagit direktiv kring hur socialtjänsten ska agera vid missförhållanden i ett familjehem eller HVB. Historiskt får barnhemsbarnen upprättelse, men i nutid kan placerade barn varken få upprättelse eller kompensation när det offentliga sviker."

Läs resten på:
http://www.dn.se/debatt/utsatta-barn-far-standigt-sina-rattigheter-asidosatta

Läs även denna lite äldre artikel från Aftonbladet - Barn kränks på svenska barnhem:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12639848.ab



Share |

Inga kommentarer: