lördag 24 mars 2012

SVT: BO vill ersätta socialtjänst med en "barntjänst"




Detta med omhändertaganden av barn har kommit att bli en industri. Där det finns en mängd intressenter som tjänar på denna verksamhet. Vilka barn vill de ha?!

Jag håller med om att socialtjänsten behöver förändras. Man skall lyssna på barnen, många barn far oerhört illa på grund av socialtjänstens aktioner och hamnar under sämre förhållanden efter ett ingripande från socialtjänsten än de hade innan. Men om BO tycker att vi skall ha en 'barntjänst' som är inspirerad av Norges 'barnevernet', så är de allt helt fel ute, det är inte mycket bättre än vår motsvarande socialtjänst, tvärtom. Mängder med familjer och barn far illa på grund av just 'barnvernet'. Det behövs nytänkande och hjälp som är baserat på frivillighet. Familjer krossas med dessa system, det är ohyggligt vidrigt det som pågår runt om i landet. Rättsröta på högsta nivå. Svårare tvångsåtgärder såsom LVU bör överlämnas helt till polisen att tas om hand. Likaväl som att de barn som behöver hjälp inte får det, så omhändertages barn på lösa grunder, det är ett lotteri, utan dess like.

Det är inte angiveri vi behöver mer av, utan trygghet i att man kan vända sig till en instans där man kan få rätt hjälp, som är baserad på frivillighet, så att barn och familjer vågar vända sig till socialtjänst eller motsvarande för att få adekvat stöd efter behov. Man skall kunna erbjuda familjer stöd utan att förnedrande utredningar inleds. Det hade varit billigare i både ett ekonomiskt och ett mänskligt perspektiv.

Man kan inte lita på att de tillsatta tjänstemännen vid socialtjänst/barnvernet är lämpliga personer som använder sig av sunt förnuft. Det är dessutom mycket pengar i omlopp kring denna verksamhet som spär på osäkerhetsfaktorn. Många får sin förtjänst genom den verksamheten som byggts upp kring omhändertaganden av barn.

Ett barn/tonåring kan vräka ur sig allt möjligt i ren ilska om sin förälder utan att inse vad för konsekvenser det kan få för familjen om det hamnar i fel händer, det har man ju sett ett otal exempel på. Ett spektra av känslor sätter igång när man utsätts för myndighetsövergrepp. Precis som när någon som står en nära har gått bort, så hamnar man i sorg och omständigheterna kring händelsen påverkar hur starka känslorna blir och hur länge de varar. Men dessa myndigheter är helt oförstående och okunniga, eller ännu värre, ignoranta för det psykologiska drama som man utsätter barn och deras föräldrar för.

När en social myndighet har överträtt sina befogenheter och gjort ett större ingrepp än vad som är befogat, så gör handläggaren allt för att dölja sin överträdelse inför kollegor och politiker, bland annat genom att förvanska utredningar och avsiktligt undanhålla allt som talar för föräldrarnas föräldraförmåga. Det går prestige i ärenden, detta är ju inte för barnens bästa.


Här är ett smakprov på vad barnvernet har ställt till med:
http://burubaxair.wordpress.com/2012/03/13/norwegian-authorities-kidnap-children/

http://inosmi.ru/world/20120214/185888131.html

http://www.dagbladet.no/2012/03/19/kultur/debatt/kronikk/barnevern/rus/20742428/

http://www.thehindu.com/opinion/op-ed/article2842917.ece

http://www.ndtv.com/article/world/norway-custody-row-foster-homes-child-welfare-or-lucrative-business-179190

http://indiatoday.intoday.in/story/norway-kids-grandparents-norway-embassy-protest-abhigyan-aishwarya/1/175339.html


Titta även på:
Swedish Home-School Family ‘Broken to Pieces’

http://www.youtube.com/watch?v=O7horT_3Vy0&feature=player_embedded


Läs även:
http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.898155-skydda-utsatta-barn-battre 


Jag skulle kunna lägga till en mängd mer länkar, men nöjer mig med detta, det finns mer info i denna blogg. BO vill säkert väl, men de är helt på fel bana vad det gäller att efterlikna Norges barnevernet. Det är nog mer att ta ett steg bakåt snarare än framåt.

Även i Sverige omhändertas barn från bland annat ryska kvinnor som sökt asyl i Sverige, fallet Natalia och hennes tvillingdöttrar finns att läsa om i denna blogg.



Share |

1 kommentar:

Anonym sa...

Barn behandlas av socialtjänsten och barnevernet sämre än boskap. De som handlägger ärendena är oftast helt empatilösa och har inget intresse eller vilja till att göra ett bra jobb, utan de utgår från första stund ifrån att det skall göras ett jobb som splittrar familjer. Detta är den värsta form av misshandel man kan utsätta barn, deras föräldrar och övrig släkt för. Skulle detta bli bättre med en "barntjänst"? Tveksamt, i alla fall om man vill efterlikna barnevernet. Det blir ju lätt att det går hjärnspöken i dessa verksamheter, handläggarna ser vad de vill se, inte vad som faktiskt är. Barn skadas, familjer skändas, det är så hemskt. Tänk om allmänheten hade en aning om vad som faktiskt sker i det fördolda hos denna sekretessbelagda myndighet, där det inte går att få insyn just på grund av sekretessen. Det är mer än illa, det är fruktansvärt! Det finns säkert många barn som mår dåligt av så många andra skäl än just på grund av föräldrarna, det är lätt att lägga hela skulden på föräldrarna. Vi har ett samhälle som på så många sätt är långt ifrån barnvänligt. Barn far illa bland annat i skolmiljön. Vem sätter dit lärarna eller de ansvariga? Ingen! Då får man inte ens hemskola sina barn, för då riskerar man garanterat att barnet blir omhändertaget. Visst är detta ett Gestapoland, där föräldraskapet har tagits ifrån föräldrarna. Man sätter till och med dit föräldrar för vanlig gränssättning, socialen gör det normala till onormalt, hur föräldrarna än vänder och vrider på sig så kommer allt vändas mot dem, det är enbart Gestapolandet som vet "barnens bästa". Och barnen får lida i det tysta. Vem kan ana att det går till såhär i Sverige idag, förrän man själv kommer i kontakt med eländet.