torsdag 23 maj 2013

situationmalmo.nu: Familjehemsplaceringen har havererat

Kan man köpa kärlek? Vad är äkta kärlek? Många unga förlorar sina föräldrar och kontakten med sina släktingar, när de blir omhändertagna av samhället. Det finns ingen som vill känna sig oälskat, det barn som har förlorat sin familj kan ibland törsta efter att få uppmärksamhet, och blir på så vis ett lätt offer för dem som inte drar sig för att utnyttja den ungas situation. Det finns de som på ett överdrivet sätt spelar på den ungas vilsenhet med påklistrad omtänksamhet, därför att det fyller dennes egna portmonnä, i vissa fall förekommer det även sexuella anspelningar och många kan vittna om att de blivit utsatta för sexuella övergrepp. Det talas alldeles för lite om hur socialtjänsten ägnar sig åt att systematiskt alienera unga från sina föräldrar, blodsband bryts och en plågsam process startas som slutligen har drivit föräldrar och barn till att bli främlingar för varandra. Som exempelvis familjehemsmannen där in min dotter är placerad, han jiddrar främst med mig, men även med andra, och sätter griller i huvudet på tösen, det är så fruktansvärt tragiskt, hon kommer kanske komma underfund med det när hon blir äldre, men vad hjälper det henne nu. Det enda jag får försöka förlita mig på är att hon har en grundstabilitet som gör att hon kommer komma ur eländet med förståndet i behåll. Det finns inte så mycket mer jag kan göra, förutom att - i bästa fall - vänta ut eländet, i värsta fall är hon förlorad, under tiden kan Anderström skratta hela vägen till banken. Det är verkligen synd om alla familjer som ofrivilligt hamnar i detta socialtjänstträsk, detta något som dessutom bekostas med våra skattemedel. Socialtjänstemän och ansvariga politiker skulle behöva vidga sina vyer och inse att deras beslut påverkar människors liv på ett negativt sätt. Sverige har varit dåliga på eller kanske snarare undvikit att föra statistik kring omhändertaganden av barn och unga, till skillnad mot vår granne Norge och deras statistik visar på ganska dystra resultat.

"Antalet nyplaceringar i familjehem har ökat med 40 % under 2012 och det är således förståeligt att denna arbetsuppgift växt för myndigheten. Det som är anmärkningsvärt är myndighetens totala oförmåga att dynamiskt hantera situationen. Rapporten visar t.ex. att det inte sker en ökning av antalet familjehem som genomgått någon för uppdraget adekvat utbildning, vilket sedan länge varit ett i verksamheten inskrivet mål.
Antalet, för barnen, främmande familjehems placeringar ökar under 2012 med drygt 50 % och står nu för hela 62 % av familjehemmen. Denna markanta ökning påskiner att organisationen inte är i harmoni med den verkliga situationen. Man lyfter alltså fram nya familjehem i panik och placerar barnen där för snabbt.
Vidare ser vi för första gången (så långt rapportens statistik sträcker sig) att man nu använder sig av familjehem som inte ens utretts av de sociala myndigheterna. Detta är i våra ögon ytterst skrämmande och sannolikt inget lämpligt förfarande."

Läs mer:
http://www.situationmalmo.nu/standart/familjehemsplaceringen-har-havererat/ 
 
Share |

Inga kommentarer: