lördag 18 maj 2013

Svt: Fosterbarn skall få berätta sin historia


Efter att ha varit i kontakt med många som varit placerade eller föräldrar som haft barn som placerats i familjehem och institutioner, så vet jag att de allra flesta barn och unga inte blir trodda när de berättar om de övergrepp de blir utsatta för i familjehem och på institutioner. I det här fallet reagerade socialtjänsten, men först efter att flickan redan under lång tid varit utsatt för sexuella övergrepp. Flickan hade tystats och först när hon misstänkte att ett av de andra fosterbarnen blev utsatt, berättade hon för att skydda det andra barnet ifrån övergreppen. Samhället omhändertar ofta barn på lösa grunder och därefter så hamnar barnen ofta under sämre förhållanden än de hade innan.

Nu vill man låta fosterbarn få berätta sin historia, men jag är övertygad om att det kommer att skötas lika korrupt som allt annat, vem som helst kommer inte att få göra sin röst hörd, utan det kommer garanterat bara att vara noga utvalda personer som i så fall får berätta. Jag märker ju hur svårt det är för drabbade idag att få komma till tals med sina berättelser om hur det faktiskt går till kring omhändertaganden.


Titta på inslaget:
http://www.svtplay.se/klipp/1232431/fosterhemsbarn-ska-fa-beratta-sin-historia?dela=1

Share |

11 kommentarer:

Anonym sa...

Att placera mig var korrekt, mina föräldrar hade problem med droger. Men att placera mig hos några, som inte ens hade kontakt med sina egna barn??? jadu....

//Hon i inslaget....

Anonym sa...

Uppföljningar. utvärderingar, komma till tals...
Jo, jo...då SER DET UT...som att makthavarna försöker få bukt med de oacceptabla missförhållanden som socialtjänster och socialnämnder skuffar in barnen i!
Hälsning från en mamma i Muteborg

Anonym sa...

Jag har kännedom om att kritiska röster allt för ofta sållas bort i sådana sammanhang!
Hälsning från en mamma i Muteborg

Berätta om myndighetsövergrepp sa...

En tapperhetsmedalj till flickan i inslaget. Man undrar verkligen hur socialtjänsten väljer familjehem. De borde göra en minst lika uttömmande utredning som den man gör på barnens föräldrar. Men på något märkligt sätt ser man mellan fingrarna vad det gäller familjehem, då kan det t ex vara en merit att man i ett tidigare förhållande har varit sambo med en missbrukare (rimligtvis borde det flagga rött, varning). Min högsta önskan är att man river ner allt som har med socialtjänstens omhändertaganden av barn och unga att göra, och börjar om från början och gör det rätt, ett felgrepp som skapar lidande för barnet är ett för mycket, idag är det nog tyvärr så att fler far illa än blir hjälpta i det nuvarande systemet.

Anonym sa...

Mitt barn, jag själv och våra närstående misshandlades i alla led i den s k ärendegången när mitt barn rycktes upp olagligt från oss mot barnets- och mot min och mot alla hederliga,vettiga människors vilja!
Klubben för inbördes beundran i arbetsledande ställnig i stadsdelsförvaltningens individ o familjenhet -sket i att utreda den märkliga familj som sedan ägnade sig åt att t ex integritetskränka mitt barn, rycka mobil från mitt barn,avlyssna mitt barn, isolera mitt barn, sko sig på mitt barn, trycka ner,försumma och utnyttja mitt barn,förtala mig och andra,lämna oriktiga uppgifter till socialtjänsten vilket bidrog till den moment-22-situation som blev helvetiskt plågsam för mitt barn - och för mig (våra närstående plågades också)! Hälsning från en mamma i Muteborg

Berätta om myndighetsövergrepp sa...

Inbördes beundran är verkligen en träffande beskrivning av de tjänstemän, politiker, familjehem/institutioner och andra epitet som skor sig på omhändertagna barn och unga. De är livsfarliga när de sätter igång, det är så mycket fiffel, dokument som talar för familjen försvinner, dokument som tillhör någon annan läggs i akten i försök att svärta ner, lögner, manipulationer, uppfinningsrikedomen är stor när deras girighet sätter in, som drabbad spelar det ingen roll hur man gör till slut, för hur man än gör så blir det fel, för soc-iopaterna vill att man skall ge upp så att de går segrande ur det hela, men vem vann? Ingen, skulle jag vilja säga, för det finns bara förlorare i det här systemet. Jag skulle då aldrig vilja vara ett familjehem som utnyttjar barn och unga på det viset, när man vet vilket högt pris barnen och deras föräldrar får betala. Att ta emot dessa smutsiga pengar är jämförbart med horeri och hallickar... Jag jobbar hellre ärligt och tjänar mindre med pengar, än utnyttjar människor som har hamnat i klorna på en havererad myndighet. Men det är väl just det som är skillnaden på de och oss. Jag skulle aldrig kunna sänka mig till deras nivå, jag skulle inte stå ut en dag med att vara omgärdad av soc-stollar som arbetskamrater, jag hade med stor sannolikhet lämnat ett sånt jobb med buller och bång, samt ifrågasatt mina kollegor vad i h*****e de håller på med innan jag lämnade stället, jag hade inte stannat en dag mer än nödvändigt. Jag skulle inte stå ut med mig själv om jag levde i en sådan falsk tillvaro, där man ser mellan fingrarna och där man tyst accepterar en kultur där man fifflar med fakta om familjen enbart för att kunna rättfärdiga en placering, och sedan använder man den krisreaktionen barn och föräldrar hamnar i mot dem... Ett välregisserat resultat och socialingenjörskonstens signum!

Anonym sa...

Följer ett fall på nära håll där omhändertagna barn enligt familjhems-mamman, har sagt saker om sin biologiske Far som sedan soc använt som skäl för att förbjuda all kontakt med pappan. Efter det vidriga beslutet har flera funnit att familjehemmets sk "pappa" har en grov pornografisk hemsida som skämtsamt kallas " fräckisar", där bla barn onanerar åt varann med underskriften " det ska börjas i tid".Nakna kvinnor målade som kossor och visande allt dom har. Klart att familjehems-mamman tog det säkra före det osäkra och anklagade pappan till barnen, så att hennes sambo inte skulle bli misstänkt om barnen börjar prata. Hemsidan raderade detta när den polisanmäldes...och inget sker trots flera anmälningar och att snart tre år gått. Mamman som fick vårdnaden om de fyra minderåriga barnen vill inte ha dom utan tycker dom har det bra, istället har hon skaffat ytterligare ett barn med en ny man. Sociala tiger och blundar!!!

Berätta om myndighetsövergrepp sa...

Det är socialtjänsten och andra myndigheter i ett nötskal, de skyddar varandra och under tiden går barn och unga under av deras myndighetsmissbruk. Hur soc hittar alla galna familjehem är en gåta, det borde rimligtvis vara minst lika hårda BBIC utredningar på dem som på de biologiska familjerna, men så är det inte, för vad de gäller familjehemmen väljer man att lyfta fram det lilla positiva man kan hitta om dem och blunda gör oegentligheterna, samtidigt som man gör precis tvärs om med de biologiska familjerna, där man då istället lyfter fram eventuella oegentligheter och döljer allt som talar för familjen, jag kan inte se att det är annat än korruption. Girigheten är tydligen en starkare kraft än omtänksamheten till barnet och dess familj.

Elisabeth sa...

Eftersom det är lika med socialtjänsten från norr till söder så borde vi inte tiga längre. Vi bör enas och göra som i Argentina. Föräldrar som förlorat sina barn pga av sociala myndigheters maktmissbruk och felbedömningar, demostrerar varje vecka för att få tillbaka sina barn.Barnen är vår framtid och ska inte bli en handelsvara för giriga och perversa personer som låtsas vilja barnens bästa.

Anonym sa...

Jag har startat en blogg. Sprid den gärna vidare. Där kommer jag berätta om mitt liv och min kamp för upprättelse, för oss efter 1980.

http://upprattelse.blogg.se/

/Flickan i reportaget

Berätta om myndighetsövergrepp sa...

Om fler gör sina röster hörda, så kan inte våra politiker fortsätta att stoppa huvudet i sanden och låtsas att allt är som det ska. Man blir mörkrädd när man som novis uppräcker hur fruktansvärt illa skött myndighetsutövningen fungerar kring omhändertaganden av barn och unga, det är totalkorrupt och rent skadligt för barn och unga. Man sätter juridiken och ekonomin före människan, vilket leder till att vi har en myndighet som plågar livet ur människor. Ser fram emot att läsa din blogg och naturligtvis kommer jag hjälpa till att sprida den :)