lördag 15 september 2012

HN: Barn med problem ska hem till sin familj

I Halmstad har man fattat galoppen. Hur kan man inbilla sig att man gör något bra genom att alienera barn och föräldrar ifrån varandra, vilket ofta förkommer i dessa sammanhang. Sedan tycker jag att nya chefen för barn- och ungdomsavdelningen i Halmstad säger en viktig sak och det är att det behövs "en tydligare åtskillnad mellan myndighetsutövning och behandling". En stor anledning till socialtjänstens hantering av barn och unga inte fungerar optimalt är därför att just det som man i många andra länder gör åtskillnad på, har man under samma tak i Sverige. Alltså borde rimligtvis socialtjänsten ägna sig enbart åt hjälpande och stödjande insatser, myndighetsutövningen med tvångsåtgärder borde lämnas över till en annan instans, förslagsvis polisen. Bevisligen fungerar inte det att ha dessa båda under samma tak, gång på gång använder sig handläggare av sin myndighetsutövningen på ett direkt olämpligt sätt på grund av inkompetens, lathet, girighet eller helt enkelt därför att de gillar ruset av makt, detta till förödelse för de drabbade. Ett annat fenomen är moralisk dissonans som gör att de drabbade familjerna kan få sina liv totalt ur fas eller till och med få sina liv förstörda för all framtid. Bara för man har en titel som socionom så innebär inte det att de per automatik besitter mer förnuft än dem som de skall utreda, ofta kan det vara precis det motsatta.

"Nu aviserar nya chefen för barn- och ungdomsavdelningen en starkt förändrad attityd till sociala problem bland barn och ungdomar.
– Det jag vill åstadkomma mer effektivitet i vår verksamhet, en tydligare åtskillnad mellan myndighetsutövning och behandling samt inte minst att de berörda familjerna blir mer delaktiga när de utreds, och känner sig mer inbjudna i våra myndighetsbeslut, säger Yvonne Oliv.
En del i detta ska bli att kraftigt minska antalet barn som är placerade på statligt behandlingshem eller familjehem.
– Forskningen på senare år har visat stora nackdelar med familjehemsplacering. Målet måste vara att återförena barnet med sin familj, säger Yvonne Oliv."
 
Läs mer på:
http://hallandsposten.se/nyheter/halmstad/1.1761419-barn-med-problem-ska-hem-till-sin-familj




Share |

Inga kommentarer: