fredag 25 februari 2011

Taget ur: MARKBLADET • Onsdag / torsdag vecka 35 • 2010, sid 43

Omhändertagande av barn i kommunen
Efter att man i media läst om hur Marks kommun handlat lagvidrigt gällande små barn och omplaceringar från familjehem (Socialförvaltningen, och i detta fall, enheten där man utreder och handlägger ärenden som rör Familjer och barn) kan man undra vad det är som har hänt eftersom det verkar som att tjänstemän och dess chefer har agerat på ett sätt som inte överenstämmer med de lagar som de måste underlåta sig till. Inom enheten gällande familjer och barn mås te man, i alla kommuner, föl ja socialtjänstlagen och förvaltningslagen. Det kan både handla om frivilliga- likaväl som tvångsåtgärder och hur detta skall dokumenteras. Oavsett om det handlar om frivilliga- eller tvångsinsatser finns det mycket tydlighet i lagarna om hur detta skall skötas. Därför är det tragiskt och mycket märkligt att det som har hänt kunnat hända. Utifrån att detta ärende har uppmärksammats i media kan man bara fantisera om hur många andra ärenden som hanterats på samma lagvidriga sätt i kommunen. Som boende i Marks kommun innebär detta att man inte kan lita på familjeenhetens arbete och man har all rätt att ifrågasätta kompetensen inom enheten. Man kan också ifrågasätta chefernas kompetens. I den här typen av ärenden är alltid enhetschefen tätt kopplad direkt i ärendet. Alltså kan man inte lägga skulden av misstag på de enskilda handläggarna. De enskilda handläggarna är oftast mycket kunniga, rutinerade och vana med att handlägga svåra och subtila ärenden. Det stora problemet inom socialtjänsten i Marks kommun kan vara så enkelt att man redan innan man utrett behoven hos barnen och/eller familjen har bestämt vilka insatser som skall tillsättas och detta leder till att insatsen inte är det som barnen och familjen egentligen är i behov av. Det är tyvärr ett vanligt agerande i många kommuner, även om ingen vill kännas vid att det är på det sättet. För det är helt emot vad socialtjänstlagen säger. Att socialnämndens alla ledamöter numera måste läsa igenom alla handlingar i alla ärenden är riktigt pinsamt för hela socialtjänsten i Mark. Detta kan och skall inte leda till något annat än att man allvarligt ser över hur socialtjänsten är utformad och hur chefer och medarbetare är lämpade för typen av arbetsuppgifter. Det är invånarna i Marks kommun som betalar ut löner och vi har gett förtroendet till politiker för att tillse att något liknande inte skall kunna hända. När man är i behov av socialtjänstens hjälp måste man kunna lita på att man blir rättvist behandlad och att de lagar som reglerar verksamheten följs på samma sätt för alla.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra insändare, men varför vill han "frikänna" handläggare bara för de är oerfarna. Varför söka jobb man inte är kompetent nog att klara av? Och om man ändå gör detta så får man väl kräva att ha en mentor, samt både metod och processhandledning. Allt annat är crazy! Resultatet vet vi ju. Ska bli spännande att på sikt få veta vad polisen/åklagaren anser om de enskilda socialsekreterarena. Förväntar mig att hårdhandskar kommer fram, då de ÄR myndighetsutövare. Det är inte leksaker.

Anonym sa...

Hej!
Jag är minimalt teknikintresserad. Gillar inte ens att tanka en bil. Tror du jag kan få arbete vid SAS som pilot? Självklart lovar jag att klara och kunna allt som om jag hade haft verklig kompetens och erfarenhet. (har spelat lite piloteri på datorn).
Jag vill också självklart ha en hög lön precis som verkligt efarna!
Får jag jobbet tror du?

Berätta om myndighetsövergrepp sa...

Tummen upp...

Man skulle kunna gå ut torg och gator och på måfå plocka in personer som skulle kunna få jobba på socialförvaltningen i Mark och de skulle garanterat göra ett bättre jobb än de anställda som finns på socialförvaltningen idag ;)