fredag 25 februari 2011

Ur: Sverigesradio, Nyheter P4 Sjuhärad

MARK

Kommunchefen hade rätt att säga vad hon tycker

Den sparkade chefen i Mark får fortfarande lön och kostar kommunen 50 000 i månaden. Samtidigt avskriver JO anmälan mot kommunchefen Haleh Lindqvist som den sparkade chefen låg bakom.
JO-anmälan mot kommunchefen i Mark, Haleh Lindqvist har lagts ned. Kommunchefen gjorde inget fel när hon uttalade sig i Uppdrag gransknings program om de två små fosterbarnen som kommunen omplacerade.
Men anmälan sätter åter fokus på hur Marks kommun hanterat ärendet: den chef som anmälde Haleh Lindqvist till JO får fortfarande lön från kommunen trots att hon varit avstängd från sitt arbete sedan i höstas.
Upprinnelsen till JO-anmälan mot kommunchefen i Mark, Haleh Lindqvist, är Uppdrag gransknings uppföljande program i Sveriges television om de två små fosterbarnen som på ett mycket kritiserat sätt omplacerades.
I programmet säger Marks kommunchef att hon tycker att barnen ska tillbaka till fosterhemmet - "det är min personliga åsikt", sa Haleh Lindqvist men hon betonar också att hon som kommunchef inte har rätt att besluta om barnens framtid.
Men uttalandet upprörde en av de två chefer som fick gå efter skandalen, och chefen anmälde alltså Haleh Lindqvist till Justitieombudsmannen med motiveringen att kommunchefen, genom sitt uttalande, föregripit den nya utredning om barnens framtid som var på gång och därmed också äventyrat kommunens beslutsordning.
JO avskrev i princip ärendet direkt och tillbakavisade därmed anmälan. Men samtidigt sätter anmälan fokus på kommunens hantering av den sparkade chefen och ärendet med fosterbarnen. Chefen stängdes av redan i slutet av september och fick stanna hemma från jobbet med lön. Men hon får idag fortfarande lön från Marks kommun.
Den sparkade chefen tjänar 36 650 kronor i månaden och med de personalomkostnader som kommunen har blir det en kostnad för kommunen på drygt 50 000 kronor i månaden. Sammantaget är nu kostnaden uppe i en kvarts miljon kronor för kommunens skattebetalare.
Inte heller barnens framtid är klar,  och det trots att man utrett ärendet på nytt i fem månader.


Lyssna och läs mer på: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=4371299

2 kommentarer:

Anonym sa...

Finns den här kommunen på riktigt? Efter att ha läst så mycket negativt om den (sparkad chef för service/upphandling, kinastenar och ett socialtjänsthaveri där politiker och chefer avgått likt löpande bandet) så funderar vi på att av ren nyfikenhet besöka Mark. Såsom turister vallfärdar till Mankells/Wallanders skåne. Vi är dock lite rädda för att ta med oss barnen på resan. Ska vi lämna dem hemma? Tror du socialtjänsten i Mark då ändå angriper oss och kallar oss dåliga föräldrar eller ljuger i hop något för att barnen inte är med oss till detta resmål? Kort: Skadar vi barnen och oss som familj om vi besöker Mark?

Berätta om myndighetsövergrepp sa...

:))) Underbart...

Det är nog bäst att undvika att besöka Mark. De borde hägna in hela Marks kommun och sätta ut skyltar med att: "Obehöriga äga ej tillträde. Fara för liv och hälsa. Socialtjänsten går lös i kommunen."

Ha en bra dag!