söndag 8 juli 2012

DN: Massiv kritik mot HVB-hem


En gammal artikel, men ändock lika aktuell. Tänk om allmänheten hade en aning vilket helvete barnen ofta skickas till när de hamnar på institutioner. Tänk på det, ni lärare och kuratorer som så friskt använder er av angiveri-plikten, särskilt om ni har fått ett 'besvärligt' barn på halsen... ett gott råd, lägg energin på att förändra skolan istället så att den blir bättre och har plats för alla barn. Till er föräldrar som naivt tror att ni kan be om adekvat hjälp och stöd av socialtjänsten... tänk om, för ni kommer inte få den stöd ni behöver och allt kommer bli tusen gånger värre än det var från första början, en liten kris kommer istället bli ett enormt trauma och det kommer ni ångra bittert, resten av ert liv.

"Av 156 HVB-hem som Socialstyrelsen granskat, får 144 kritik. Att barnen som vårdas där inte tillåts vara tillräckligt delaktiga är ett vanligt problem. Men också sexuella övergrepp och såväl fysisk som psykisk misshandel har upptäckts."

Läs mer:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/massiv-kritik-mot-hvb-hem





Share |

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att så kallade HVB hem ens finns är något lagstiftningen bör kontrollera. Politiker vakna!! Skolor o sjukvårdens riskkapitalbolag är rena pojkscouterna i jämförelse med HVB-hemmen.

Anonym sa...

Värst av allt - HVB.hem saknar insyn. Det putsas och städas, fejas o grejas innan socialstyrelsen kommer på sina i god tid meddelade inspektionsbesök.

Denna värld är sluten. Helt sluten. Ingen kan få insyn, om inte det finns personal med tillräckligt civilkurage som anmäler. De sk intaga/boende/barnen tror man inte på. Först när de är vuxna och i bästa fall, orkar berätta igen i böcker o föredrag tror man dem. Detta händer nu, dagligen.

Vem lyssnar på dessa barn?
Svaret är enkelt o tragiskt: INGEN.

Hur kan tydligt kränkande pseudobehandlingsformer få förekomma inom denna bransch? Om föräldrar använt sig av manualer liknande det som pågår på HVB-institutioner/hem så skulle de omgående fråntas barnen. Motiveringen kunde vara empatilöshet (oförmåga att förstå ett barns verkliga känslomässiga behov), kränkande behandling (skändning, statuerande exempel, kollektiv bestraffning, sk nedläggningar med våld från vuxna, poäng för beteende osv), utfrysning, medveten mobbning av barn osv. Detta är helt ok och sanktioneras av socialstyrelsen....

Lägg därtill att det ofta finns riskkapitalister bakom. Vad är deras intresse? En fin människosyn och lika värde för alla? Knappast, intresset heter PENGAR!

Stackars barn i Sverige!