söndag 15 juli 2012

Översyn av lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, m.m.


Det är hög till att en översyn av LVU (lagen om vård av unga) görs, man kommer även se över SoL (socialtjänstlagen), enligt skrivelsen kommer man att förtydliga lagarna och det är bra, för idag är lagarna luddiga och går att tolka hur som haver. Men frågan är om de kommer att lyckas att förbättra lagarna, värsta scenariet vore om rättssäkerheten blir ännu sämre än vad den redan är, tyvärr tycks utvecklingen i samhället gå allt mer åt det hållet. Enligt min mening borde SoL, LVU och hela socialförvaltningssystemet omarbetas helt, för så som det fungerar idag så är det långt ifrån rättssäkert. Men jag anser det är än viktigare att man återinför tjänstemanna ansvaret samt legitimering av socionomer och lagkrav på att tjänstemän inte på ett slarvigt sätt får slösa på statliga och kommunala medel, utan att få straffpåföljder, annars finns det risk att förändringar i lagarna är verkningslösa.


"En särskild utredare ska göra en översyn av bestämmelserna i lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, förkortad LVU. Utredaren ska även analysera behovet av förändringar och förtydliganden av regelverket. Vissa frågor som berör socialtjänstlagen (2001:453), förkortad SoL, ingår också i uppdraget.
Syftet med utredningen är att ytterligare stärka barnrättsperspektivet och rättssäkerheten för barn och unga som tvångsvårdas enligt LVU samt att bidra till kvalitetsutveckling inom den sociala barn- och ungdomsvården, med särskilt fokus på tvångsvård."


PDF-fil hittar du här:
http://www.regeringen.se/sb/d/15771/a/196856





Share |

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant. Förhoppningsvis bra. Läste att en MArkpolitiker, Tommy Karlsryd har märkliga åsikter. På tvitter från SR 7 reporter till Gp:s Lernfeldt finns detta att läsa:


Nicklas Malmberg
Pågående Avbryt Tommy Karlsryd (S) om att fosterbarnen inte tillfrågades om var de vill bo: "Barn kan man inte fråga om saker." ‪#markbarn‬ (@MalinLernfelt)

Bra, hoppas att det förtydligas i denna utredning att man kan fråga barn om både dess och andra saker!!!

Är han kvar, han Karlsryd. Måtte han avgått/avsagt sig alla uppdrag. Fy fan för sådana här totalt hjärndöda politiker.

Anonym sa...

Missade länken:
http://twitter.com/7direkt/status/71541820387098624