onsdag 18 juli 2012

Världen idag: Beslut i Dominic-målet: Domstol gick emot Socialnämnden

"Gotlands tingsrätt har beslutat att ogilla Socialnämndens talan och säger nej till ta ifrån föräldrarna vårdnaden av Dominic Johansson. 
2009 tvångsomhändertogs Dominic Johansson från sina föräldrar som sedan dess kämpat för att få tillbaka vårdnaden om sin son. De sociala myndigheterna menar att hans föräldrar inte är lämpliga vårdnadshavare, bland annat mot bakgrund av att de velat ha hemskolning för sin son och har brutit mot skolplikten. Fallet har bland annat anmälts till Europadomstolen av Alliance Defense Fund, ADF, och The Home School Legal Defense Association, HSLDA.
Socialtjänsten på Gotland ansökte nyligen om att en vårdnadsöverflyttning skulle ske. Det skulle få till följd att ansvaret för Dominic slutgiltigt tas ifrån hans föräldrar och övergår till fosterföräldrarna. Men tingsrätten avslår socialens ansökan. Man skriver i domen: "...syftet med tvångsvård enligt LVU är att denna ska pågå så länge den är oundgängligen nödvändig och att den därefter ska upphöra. I detta ligger att socialnämnden har en skyldighet att arbeta för en återförening mellan barnet och föräldrarna möjliggörs." Rätten kan inte finna att det är påkallat med en överflyttning av vårdnaden, de hänvisar till "Dominics bästa".
Föräldrarnas kamp att få hem sin son fortgår dock då han även fortsättningsvis bor hos fosterföräldrarna."

 http://www.varldenidag.se/nyhet/2012/06/15/Vardnaden-overflyttas-inte/





Share |

Inga kommentarer: