måndag 30 juli 2012

Expressens ledare: Ett misstag som kan kosta liv

Gång på gång får jag ta del av hur socialtjänsternas hantering av familjeärenden missköts grovt, ett bristfälligt och felaktigt beslut får enorma konsekvenser för familjer. Det vore i så fall bättre om inte socialtjänsten fanns överhuvudtaget, än att de har mandat att ta beslut som krossar människor. Det behövs insyn och öppenhet kring socialtjänstens arbete, tjänstemannaansvaret behöver återinföras, legitimering av de handläggare som arbetar med familjeärenden borde vara ett krav, lagarna behöver förändras och bli tydligare.

"Det är en tragisk historia som nu uppdagas i Borås. En kvinna våldtogs och misshandlades av sin man i 20 år innan hon lämnade honom. Tillsammans med två av de tre barnen fick hon skyddad identitet och tvingades flytta mellan olika skyddade boenden innan de slutligen fick en fast bostad.
Polisens särskilda avdelning för hedersrelaterat våld gjorde bedömningen att det fanns risk för patriarkalt våld och hon fick ensam vårdnad om de två minderåriga ­flickorna samt ett polislarm. Det borde ha stannat där. Dessvärre fortsätter det."

Läs mer på:
http://www.expressen.se/gt/ledare/ledare-ett-misstag-som-kan-kosta-liv/


Share |

Inga kommentarer: