lördag 26 januari 2013

Olagligt utbyte av information mellan vård och socialtjänst

"Datainspektionen har granskat hur Stockholms läns landsting utbyter känsliga personuppgifter i hälso- och sjukvården och mellan vård och socialtjänst.
Myndigheten konstaterar att det inom ramen för bestämmelserna om så kallad sammanhållen journalföring är tillåtet för vårdgivare att få direktåtkomst till varandras patientuppgifter, under förutsättning att uppgifterna rör vårddokumentation. Sammanhållen journalföring innebär att vårdgivare kan koppla upp sig mot varandras system eller på annat sätt kan ta del av uppgifter direkt ur varandras system.
- Men utbytet av känsliga personuppgifter mellan vård och socialtjänst sker på ett sätt som saknar stöd i lagen och måste därför upphöra, säger Erik Janzon som är tillsynschef på Datainspektionen.
För att informationsutbytet mellan hälso- och sjukvården och socialtjänsten ska vara lagligt krävs författningsändringar, konstaterar Datainspektionen i sitt beslut. Författningsändringar krävs även om annan information än vårddokumentation ska utbytas mellan vårdgivare."

Läs mer:
http://www.datainspektionen.se/press/nyheter/2011/olagligt-utbyte-av-information-mellan-vard-och-socialtjanst/

Share |

Inga kommentarer: