söndag 15 januari 2012

RISKKAPITALISTERNAS NYA MARKNAD

Jag blir så illa berörd över hur cynismen tagit mark här i Sverige och hur egoismens fula tryne visar sig där man inte drar sig för att utnyttja människor i trängda situationer för att tjäna pengar på dem. Vart är vi påväg?!


De två första länkarna handlar om en flicka som bott på HVB-hem i närheten av Uddevalla – de är från 2006, men fortfarande “rykande aktuella”.


Ungdomsvård på entreprenad:
"I ett av ungdomshemmen fanns alkoholproblem – precis det som hon skulle få slippa genom att inte bo hemma. I ett annat kände hon sig psykiskt misshandlad av personalen, som hon upplevde motarbetade ungdomarna och gjorde allt för att visa sin makt. Hon fick inte vara i fred när hon var ledsen och under mötena med socialtjänsten konstruerade de skäl till varför hon mådde dåligt utan att fråga henne. Trots att hon själv inte misskött sig har hon placerats tillsammans med unga drogmissbrukare, kriminella och pyromaner."

Läs mer på:
http://www.fokus.se/2006/11/ungdomsvard-pa-entreprenad/



Rikskapitalisternas nya marknad:

" »Visst tror vi att vi kan växa rejält. Den psykiska ohälsan bland barn och unga ökar. Därför ser vi att det finns en potential.« CECILIA HALVARS ÖHRNELL, affärsområdeschef på Aleris."
"Förutom att det ofta är ett trauma för barnen att flyttas från sin familj så är följderna av vård på ungdomshem högst osäkra. Faktum är att ingen vet om den fungerar.
– Vi har inte utvärderat institutionsvården. Därför har vi ingen aning om behandlingen leder till positiva, uteblivna eller till och med negativa resultat. I Sverige har vi trott att bara vi vill gott så blir det gott. Men så fungerar det inte. Precis som inom sjukvården kan fel behandling få negativa konsekvenser, säger Bo Vinnerljung."

Läs mer på:
http://www.bolmstedt.se/artiklar/pdf/fokus.pdf



HVB-hem inte bra för ensamkommande ensamkommande flyktingbarn:

"Att placera ensamkommande flyktingbarn, som nu kommer i stort antal från främst Afghanistan, i HVB-hem (hem för vård och boende), är ingen humanitär gärning. Under mina 8 år som ledamot i socialnämnden och socialutskottet i vår kommun fick jag en grundlig insyn i hur dåligt HVB-hemmen fungerar.

Placeringen uppfattades av barnen som en bestraffning och gav i de flesta fall ingen rehabilitering. I många fall blev resultatet det motsatta.

Många av landets svåra interner i våra fängelser har "vårdats" långa tider på behandlingshem som i många fall fungerar som plantskolor för knarkmissbruk och kriminalitet."

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=271421&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=feed%3a+dagense-opinion+%28dagen.se+-+opinion%29



 Rättsmedicinska kliniken placerade en person på ett HVB-hem, där chefen var delägare:

"Det är Sundsvalls Tidning som har granskat verksamheten vid Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall. Bland annat avslöjade tidningen att utslussningspatienter har placerats hos ett företag där en av klinikens chefer är delägare."

Läs mer på:
http://www.dagensmedicin.se/jobb/ledarskap/avtal-med-hvb-hem-ses-over/



 "Tidningen avslöjar också att en sjuksköterska har anmält Gunno Zetterkvists dubbla roller till Socialstyrelsen. Det privata bolaget har tagit emot utslussningspatienter från kliniken och fakturerat miljontals kronor. Enligt sjuksköterskan har Gunno Zetterkvist dessutom använt sitt personliga inflytande för att en patient skulle bli kvar på HVB-hemmet i stället för att flyttas till ett serviceboende i sin hemkommun."

Läs mer på:
http://www.dagensmedicin.se/jobb/ledarskap/enhetschefs-dubbla-roller-ifragasatts-i-anmalan/



Share |

Inga kommentarer: