lördag 28 januari 2012

VARNANDE EXEMPEL

Nedan är ett exempel på varför man inte skall kontakta socialförvaltningen med förhoppning om att få stöd i en familjekonflikt. Risken är allt för stor att man istället kommer att utsättas för ett omänskligt myndighetsövergrepp.

En arg tonåring vände sig till socialtjänsten i Småland och klagade på att hon fick ta för mycket ansvar hemma och var tvungen att hjälpa till med sina två småsyskon. Detta resulterade i att socialtjänsten familjehemsplacerade flickan och skickade mamman och småsyskonen till ett utredningshem. Utredningar där tar inte en eller ett par veckor som man kan tycka är rimligt, utan de drar ut på det upp till fem månader. Garanterad inkomstkälla under några månader för utredningshemmet.

Flickan rymde från familjehemmet och besökte sin gudmor som inte vågade eller inte tyckte att det var lämpligt att flickan kom dit. Flickan var på rymmen i en vecka och ringde till slut socialtjänsten och sade att hon ville komma tillbaka. Då hotade socialtjänsten flickan med att de skulle komma att omhänderta henne enligt LVU, så flicka bestämde sig för att inte åka tillbaka. Så nu har socialtjänsten beslutat att flickan som inte har någon missbruksproblematik skall skickas till en institution. Socialtjänsten skickar flickan rakt in bland andra ungdomar med svår problematik som drogmissbruk och kriminalitet. Detta är socialförvaltningens recept att "hjälpa" människor. Socialtjänsten bäddar för att flickan själv skall hamna i drog problematik, de kör barn rakt in i träsket.

En enkelt problem som många tonårsfamiljer brottas med, arga tonåringar som inte vill följa familjens regler. Att hjälpa till hemma, anser jag vara en självklarhet. En sådan konflikt kan resultera i ett tragiskt ras av en familj om socialförvaltningen får klorna i dem. Familjen far illa psykologiskt och ekonomiskt genom att utsättas för myndighetsövergrepp av detta slaget. Socialförvaltningar hoppar över steg ett, två, tre, fyra, fem och sätter in fullt artilleri på en gång. Helt vansinnigt, detta kostar i mänskligt och ekonomiskt lidande. Ekonomiskt för familjen och för samhället.


Share |

1 kommentar:

Anonym sa...

Detta anser barnombudsmannen om våra sk HVB hem där LVu barn placeras:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8658430.ab

Barn kränks på
svenska barnhem
Barn på barnhem bestraffas. Om de bryter mot reglerna för många gånger kan de som straff förbjudas att träffa sina föräldrar, framgår av en rapport från barnombudsmannen (BO).

– Barnen känner sig maktlösa. Nu måste det utkrävas ansvar från politikerna, säger BO Fredrik Malmberg till Svenska Dagbladet.

BO reagerar på regelsystem med poäng och bestraffningar som förekommer på många av HVB-hemmen (hem för vård och boende) där barnen ständigt förväntas förtjäna sina poäng och sin veckopeng. De måste utföra sysslor och uppföra sig annars blir det avdrag. De kan förbjudas ringa hem, blir isolerade från gruppen eller får utegångsförbud.

Skakande berättelser
Det kan räcka med att ha kommit hem sent från skolan. Barn kan även få avdrag för sjukdagar.

– Jag är skakad över barnens berättelser. De är stämplade redan innan de kommit dit och bemöts inte som individer, säger Malmberg till SvD.

Att bestraffa barnen med att att de inte får träffa sina föräldrar är bland det absolut värsta övertrampen på HVB-hemmen anser han.

20 000 barn omhändertagna
De flesta HVB-hemmen tvingar barnen att skriva på kontrakt där de accepterar att personalen slumpmässigt får drogtesta dem, leta genom deras rum när de inte är där, läsa deras post och beslagta deras mobiltelefoner.

Omkring 20 000 barn är omhändertagna. De flesta av de yngre barnen bor i familjehem medan de äldre oftast bor i något av de 453 HVB-hemmen, som i de flesta fall drivs i privat regi.