torsdag 3 mars 2011

Mark som ett varnande exempel för resten av landets socialtjänster

Trots all kritik så fortsätter soc att terrorisera vanligt folk, jag fick idag samtal från en uppgiven mamma, som idag har fått ett telefonsamtal om att socialförvaltningen avser att återuppta en utredning som är baserad på falska anklagelser. Såhär fortsätter de trots att socialstyrelsen i veckan återigen har kommit med massiv kritik. Denna familj har redan fått lida oerhört på grund av socionomernas och ledningens inkompetens, för att inte tala om hur de små barnen kan komma att ta skada av detta, var är barnperspektivet. Att utsätta familjer för denna terror kan få långtgående konsekvenser för dem. Barn och ungdomar har ett kortare tidsperspektiv, en socionom ska kunna se längre in i framtiden, de borde kunna se hur deras handlande påverkar familjer i långa loppet. Jag har svårt att hitta ord på hur det fungerar i Mark, det närmaste jag kan komma på just nu, är att det pågår en mobbingkultur i sekteristisk anda på socialförvalningen i Mark och det är tragiskt att en myndighet får gå lös på det här sättet. Till familjer som funderar på att ansöka om hjälp hos socialtjänsten - GÖR INTE DET!!! - ert liv och er familj kommer garanterat trasas sönder och allting kommer bli hundra gånger värre. Människor har knäckts av mindre. Ta hellre hjälp av familj, vänner, bekanta eller släktingar om den möjligheten finns. Nedanstående artikel är ur dagens (läs 3 mars) Borås Tidning:


Socialskandalen i Mark kan användas som varnande exempel

Mark i dag 08:32 | Uppdaterad i dag 10:16
Trots pågående uppstädning efter socialskandalen i Mark finns fortfarande risk för att människor far illa av socialtjänstens hantering.
– Vi måse utgå från det i alla fall, säger Per-Olov Hermansson, socialnämndens ordförande (KD).
– Har vi ingen rättssäker hantering kan det innebära att människor far illa.
Socialtjänstens högsta politiker och tjänsemän bemötte i går den fortsatta kritiken från Socialstyrelsen, som BT berättat om.
Trots mer personal och trots att mycket av felen rättats till anser Socialstyrelsen att arbetet går för långsamt.
Nu har socialtjänsten knappt två månader på sig att rätta till resterande brister, annars hotas kommunen betala vite.
– Tidsgränsen är för tuff, även om konsulterna säger att vi klarar det. Det återstår mycket jobb och vi måste prioriera, samtidigt som vi har detta hotet hängande över oss, säger Hermansson.
Han tror Socialstyrelsen vill använda Mark som ett varnande exempel för resten av landets socialtjänster.
– Som en väckarklocka för hela landet. Och jag tror faktiskt det är bra. Och vi får inte deppa ihop om det blir så.
Av de 148 fall med barn och unga inblandade som Socialstyrelsen krävt att Mark granskar på nytt återstår knappt 30, som ska vara klara senast slutet av april.
Samtidigt konstaterar Socialstyrelsen att det fortfarande finns brister, här och var allvarliga sådana, där människor som sökt hjälp riskerar fara illa.
– Detta får naturligtvis inte förekomma, det är oacceptabelt.
Parallellt har personalomsättningen varit hög och nu pågår rekrytering av nya handläggare, inte helt lätt eftersom Marks rykte är skamfilat i branschen. Dessutom känner personalen stort tryck utifrån på sig och en rädsla att göra fel.
– Det är många saker som ska lösas så att det fungerar både nu och framåt, konstaterar socialchefen Magnus Andersson.
Han pekar på nya rutiner och strukturer som måste till för att ge handläggare stöd och minimera risken för att fler människor i nöd inte får den hjälp de har rätt till i fortsättningen.
– Vi måste få ett hållbart system, vi får inte åka ned en gång till.


Finns att läsa på: http://www.bt.se/nyheter/mark/socialskandalen-i-mark-kan-anvandas-som-varnande-exempel(2300496).gm


Share |

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är detta för dumheter? Måhända att detta är ett varnande exempel, fast jag har inte alls lust att vara en deltagare i detta experiment - vill du det?
I andra forskningsexperiment får man allafall betalt för att delta. I detta experiment vid socialförvaltningen i Mark så ska du själv betala med hela ditt liv som insats. Varför stoppar inte Hermansson, ordförande i socialnämnden detta, tycker det är så konstigt att han istället nästintill vädjar om mera tid!? De har ju redan "varit påkommna" av socialstyrelsen över ett år! Hur svårt är det att börja göra rätt?Hermansson verkar inte förstå allvaret. Jag hade inte velat ha hans arbete. Tänk själv att vara ordförande för en socialförvaltning som i varenda del är föremål för en pågående polisutredning. Aldrig hänt i Sverige förut. Tyvärr verkar han inte fatta allvaret, men han får väl snart en hög anmälningar på sig också... Får väl se om han vaknar då? I detta allvar kan man inte ha en man sim nästintill sitter och mediterar och pratar om värdegrunder. Detta pågår nu! Stoppa det!

Anonym sa...

Jag tror du är nåt på spåren i din analys. Frågan är bara vilken sekt de tillhör. Är det politik, religion eller sientologer? Om det inte hjälpte att sparka de tidigare cheferna måste problemet/lösnigen finnas någon annanstans. Vilka har funnits i förvaltningen länge? Vilken nivå finns dom på? Att skrämma folk som arbetar kvar till tystnad genom att sparka folk hit och dit gör bara att man spelar under täcket. De som är friska söker naturligtvis andra jobb där de inte behöver skämmas. Så vilka finns i förvaltnigen sen länge?

Anonym sa...

Tror Hermansson på fullaste allvar att detta löser sig genom att diskutera värdegrunder och annat tjafs? Sådant fattar väl alla att det redan ska vara på plats!

- Haleluja!