onsdag 20 april 2011

SOCIALGARANTI

Marks socialförvaltning har helt tappat kontrollen över situationen, de utsätter familjer för onödigt lidande, de ljuger och producerar anmälningar, de splittrar familjer och placerar barn på institutioner och familjehem av de mest outgrundliga anledningar och sedan fattar de inte varför de har höga kostnader för placeringar, detta till stor glädje för oseriösa konsulter, familje- och HVB:hem som får ta del av detta gödslande av kommuninnevånares surt förvärvade skattepengar. Man borde införa socialgaranti, är man inte nöjd med sin kommuns socialtjänst så ska man kunna vända sig till en annan oavsett var i landet den ligger. Dessutom så annalkas socialstyrelsens beslut/rapport på om socialförvaltningen i Mark kommer att föreläggas med vite, det lutar nog åt att herr Magnus Andersson kommer att få lägga på ytterligare pengar till underskottet. Dessutom undrar jag, hur ekonomin egentligen såg ut i grannkommunernas socialförvaltningar när han var verksam chef där? Jag låter artikeln nedan tala för sig själv:

"Nu kommer notan socialskandalen i Mark. Sociala omsorgen får ett stort underskott, och en bidragande orsak är merkostnaderna för de konsulter som plockades in under socialens kris.

Det började med två omhändertagna barn i Mark 2009. De togs då utan förvarning ifrån sin fosterfamilj som de bott hos nästan hela livet.

Därefter uppdagades fler fall av vårdslöshet inom socialnämnden i Mark. Efter kritik från Socialstyrelsen tvingades socialnämnden i Mark kalla in konsulter för att reda ut och lösa problemen.

I en prognos för 2011 som nu kommit från Socialnämnden i Mark kommer det bli budgetunderskott på cirka 9 miljoner kronor.

Av dessa är 3 till 4 miljoner kronor konsultkostnader för de förändringar som individ- och familjeomsorgen tvingats göra efter Socialstyrelsens kritik.

Budgetunderskottet består även av kostnader för försörjningsstöd och köpta platser för barn och unga på institution.

Socialnämnden lämnar samtidigt en brasklapp för att totala underskottet kan bli närmare 15 miljoner kronor på grund av effektiviseringsarbete inom nämnden."


Läs mer på:
REJÄLT MINUS FÖR SOCIALEN I MARK, Sveriges radio


Share |

7 kommentarer:

Anonym sa...

Den där kinastenshistorien är kkanske inte så behaglig, men den skedde ändå enligt lagen om offentlig upphandling.

Ingen av konsulterna är upphandlade enligt lagen om offentlig upphandling. Detta är självklart anmält - så det kommer nog att bli ännu dyrare för kommunen. Böter väntar. Spännande var att kommunen redan hade ögonen på sig pga den märkliga snöröjningen utan ordentlig laglig upphandling. Intressant!

Konsutler för miljoner olagligt!
-Och inte vilka konsulter som helst. De är nog alla polisanmälda vid detta laget, fast en del har redan vandrat det varvet en eller tjugotvåvarv!

Anonym sa...

Artikeln från Sveriges Radio är så konstig. Det står att man kommer att gå back 10 miljoner, men att man också ska EFFEKTIVISERA så därför blir underskottet troligtvis 15 miljoner istället!

Vad är det som jag inte förstår?
Har jag i hela mitt liv haft fel förståelse om ordet effektivisering?

Ser fram emot vidare förklaringar, eller så får jag väl läsa in grundskolesvenskan en gång till.

Förresten är det väl så socialförvaltningen gör, lyckas vi inte första gången så testar vi med att försöka en andra eller en tredje eller... Tillslut ska vi nog lyckas få rätt i det vi ville från början. Utredningarna är ju alla enligt socialstyrelsen pre-destinerade!

Anonym sa...

Oj-JO, Tommy Falk!

Så märkligt! Personalavdelningen vet tydligen inte ens vad de anställda superkonsulterna heter.

Det går ju inte att vara anställd på ngt sätt i en kommun utan att personuppgifter finns! Fast i Marks kommun går det utmärkt.

Vad har hänt i mark, då tydligen inte offentlighetsprincipen längre gäller? Öh?
Självklart kan inte ett privat företag som heter Caere on demand – översättning: jag bryr mig om du kräver det, gömma sina anställda på detta sätt för kommunens invånares rätt till insyn i vad som sker i de kommunala förvaltningarna!

Hur kan ett konsultföretag döpa sig själva till ”caere on demand” – ännu obegripligare att någon ens köper ett endaste uppdrag därifrån!

Grattis alla invånare i Marks kommun!

Varifrån kommer den andra konsulten Elm då?
Förresten, har pensionärskonsulterna Helling och Steen som misslyckades med sitt uppdrag någon F-skattsedel? Sådant bör ju alltid kollas upp! Kan bli dyrt annars… Vad kostade den medialt uppmärksammade fiaskoutredningen från dem som inte ens gav supersvaret uppdraget handlade om att ge? ”En enligt socialchefen Magnus Andersson oantastlig utredning från oberoende superkonsulter?”

Glad att Marks kommuns socialchef allafall är tydlig mot oss skattebetalare när han logiskt förklarar att det nog inte bara kommer att gå back ca 10 miljoner i hans förvaltning, på grund av att de nu effektiviserar så går det istället troligtvis 15 miljoner back.
Det kallas EFFEKTIVISERING! Att sedan pengarna enligt honom bör tas från kommunfullmäktige eller annan förvaltning i Mark gör detta likaväl till kommuninvånarnas skattepengar! Vem försöker han lura?

Kanske är Tommy Falk socialchefens mediarådgivare också! Det skulle förklara en del… Isåfall är det bra att vi får del av Falks ngt diversifierade superkonsult-kunskapsområden. Då blir det nog ännu bättre effektiviserat. Vi har ju redan fått en JO-anmälan med Falk/Elm signatur…

Här finns läge för det goda konsultlivet! Taskigt bara för alla seriösa konsulter att detta skett med total frånvaro av lagen om offentlig upphandling. Intressant anser myndigheten som granskar kommunerna att de sköter sina upphandlingar… De var reean väl insatta i hur snöröjningen i kommunen snömos fungerade i vintras.

Anonym sa...

Care on demand är lika smart som om en kirurg kallar sig för butchers consulting....

Hur kommer set sig att det alltid är samma person förknippade med hemsidor som av innehållet är ngt udda företag inom socialsvängs-gebitet?

Varför kommer detta ständigt upp i just Marks kommun under Magnus Anderssons ansvarsområde?

Minns ni, "-vi har barnperspektiv, men bara några dokumentationsbrister" av Magnus Andersson. Han anser sig desutom att i detta haveri ha tid att föreläsa för andra socialchefer om hur de ska bemöta media - uppdrag granskning i synnerhet.

Kanske inte så konstigt, det gäller att nätverka runt medans tid är...

Pierre Eriksson sa...

"Artikeln från Sveriges Radio är så konstig. Det står att man kommer att gå back 10 miljoner, men att man också ska EFFEKTIVISERA så därför blir underskottet troligtvis 15 miljoner istället!

Vad är det som jag inte förstår?
Har jag i hela mitt liv haft fel förståelse om ordet effektivisering?"

Kanske var ironi? Ironi kan ge förvirring ibland har jag erfarit. :p

Berätta om myndighetsövergrepp sa...

Jaa... socialförvaltningen i Mark med dess chef och tjänstemän är ju experter på att förvränga allting, de har väl blivit så förblindade av sitt eget beteende, eftersom det är mer regel än undantag hos dem att förvränga allt, så det som vi som utomstående tycker är helt absurt och galet tycker dom är en helt naturlig och självklar sak (eller vill få det att verka som det). Man skulle kunna förklara det med att socialförvaltningen har en psykopatiskt kultur... det är ju bara att blogga på vad som utmärker en psykopat och jag misstänker att soc med sina konsulter/anställda prickar in många av dessa punkter... sorgligt nog... För övrigt så önskar jag mina läsare en glad och skön påsk!

Elin sa...

Då blir det väl att äldreomsorgen får spara in ännu mer. Tycker att kommunen skulle ta pengar från tidigare års överskott i stället. Och se över ordentligt så att inte liknande saker händer igen, den här socialskandalen håller ju fortfarande på att kosta massor av pengar... Det är ju inte till gagn för någon.