fredag 31 augusti 2012

dagensjuridik.se: "Jag efterlyser en kontrollinstans som får kritisera undermåliga barnavårdsutredningar"


Det var verkligen på tiden att någon efterlyser detta. Socialtjänstens undermåliga utredningar är ofta subjektiva och innehåller sakfel och till och med rena lögner, detta till katastrof för de familjer som har kommit att bli föremål för dessa fantasiutredningar som leder till livslånga svåra konsekvenser för barn och familj. Bara en sådan enkel sak som källkritik, som borde vara en självklarhet, använder sig inte handläggarna av alls, utan de bygger upp utredningar på hörsägen, skvaller och bortser helt från sådant som kan vara till fördel för den anklagade, precis tvärt om så dömer man hellre än friar, därmed blir föräldrar många gånger oskyldigt dömda av socialtjänsten oavsett vad övriga myndigheter och/eller expertis har kommit fram till. Varken socialstyrelsen JO/JK får eller kan gå in i hur själva utredningen är gjord, så därmed kan socialtjänstens handläggare bygga upp en fantasiutredning för att rädda sitt eget skinn om de skulle ha råkat använda sig av kirurgkniven till att operera bort njuren, fast det bara behövdes en huvudvärkstablett och därmed kan de gå fria (förtydligande: det sista meningen var en metafor av hur soc ofta jobbar).

"Jag efterlyser en kontrollinstans som har befogenhet att uttala kritik mot undermåliga barnavårdsutredningar. Enligt Agneta Krantz, som arbetar på en av Socialstyrelsens tillsynsenheter, sker ingen systematisk kontroll av barnavårdsutredningars kvalitet. Socialstyrelsen genomför i huvudsak kontroller utifrån de klagomål som kommer in och på uppdrag av Regeringen. Jag har pratat med chefer och/eller inspektörer på samtliga av Socialstyrelsens fem tillsynsenheter och alla har uppgett att Socialstyrelsen inte utför någon rutinmässig kontroll av de barnavårdsutredningar som socialtjänsten producerar.
Om socialstyrelsen skulle börja genomföra systematiska och rutinmässiga kontroller skulle det rimligtvis sätta press på socialtjänstens handläggare att producera kvalitativa utredningar. Om ett bristfälligt handläggningsarbete i en barnavårdsutredning inte, när så påkallat, blir föremål för någon kritik från Socialstyrelsen är risken stor att tillvägagångssättet i handläggningen lever kvar i verksamheten och förs vidare till andra och kanske nya handläggare. Denna smittoeffekt kan i sin tur leda till att möjligheterna till kvalitetssäkring försämras.
Jag efterlyser även att Socialstyrelsen i större utsträckning gör socialtjänstens handläggare uppmärksamma på vikten av sakliga utredningar, genom att ta in en bestämmelse om att uppgifter som ligger till grund för ett beslut skall vara rimligt säkerställda. Det borde göras tydligare i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd att vaga och oprecisa uppgifter inte ska tas med i beslutsunderlaget och att socialsekreterare i sitt arbete har att ägna sig åt källkritiska överväganden."

Läs mer på:
http://www.dagensjuridik.se/2012/08/jag-efterlyser-en-kontrollinstans-som-far-kritisera-undermaliga-barnavardsutredningar





Share |

Inga kommentarer: