fredag 3 augusti 2012

HD:SE: Skarp JO-kritik mot individ- och familjenämnden

Med förespegling om att enskilda kan lämna in anmälningar till Socialstyrelsen och JK/JO, så får man ju intrycket av att de har till uppgift att utreda felaktigheter i hanteringen av ärenden hos socialtjänsten och då kan man ju tro att om så har skett, så skulle det komma att leda till någon slags upprättelse för de enskilda. Men sanningen är att den enda funktion dessa instanser har är att inhämta information för att kunna se över och kommunicera detta mellan olika myndigheter och på sin höjd ges det lite pekpinnar, vilket möjligen kan ge cheferna (om de är vettiga) ett verktyg att styra upp organisationen med. Med andra ord är det bara de styrandes sätt att samla in information för att få en överblick över hur myndigheterna fungerar, men det ger inte någon egentlig rätt åt den enskilda. I många andra länder är det inte så, utan där har liknande instanser en roll som skall arbeta för att på riktigt se över om den enskilda har drabbats av myndighetsövergrepp och i så fall ge de enskilda möjlighet att få rättmätigt skadestånd och sitt ärende tillrättalagt. Med andra ord har vi enskilda inga rättigheter i Sverige, sorgligt men sant. Jag visste inte att det var så illa, men nu vet jag, och det är ett högt pris jag/vi har fått betala för den kunskapen. Undra på tjänstemän och politiker vid socialförvaltningarna är så nonchalanta som de är - de beter sig så illa som de gör för att de kan göra det.

"JO gör inspektioner av den här typen slumpmässigt. Under en tid har JO tagit emot flera anmälningar från enskilda personer mot individ- och familjenämnden i Landskrona.
– De ärenden som vi har haft var en bidragande orsak till att vi valde Landskrona, säger Carl-Gustaf Tryblom, byråchef på JO.
I protokollet från inspektionen får individ- och familjenämnden kritik på flera punkter. Bland annat har personakter varit i oordning, det gick inte att utläsa vilka beslut som tagits och en del utredningstider har varit väldigt långa.
Allvarligast anmärkningar får vården av barn och ungdomar samt familjerätten.
– Vi har omfattande kritik som rör hur man behandlar familjehemsvården och barn, säger Carl-Gustaf Tryblom, byråchef på JO.
Där är JO:s kritik så allvarlig att de nu begär en redogörelse för vad nämnden tänker göra åt situationen."

Läs mer:
http://hd.se/landskrona/2012/06/26/skarp-jo-kritik-mot-individ-och/




Share |

Inga kommentarer: