lördag 18 augusti 2012

Separationsteam

Det är dock lite märkligt att samtidigt som regeringen går ut med detta, så har de familjeterapeuter som Göteborgs kommun tillhandahåller, fått strypta anslag så att de redan långa väntetiderna har fördubblats till 4 månader nu efter sommaren. 

Okunskapen om krisbearbetning är stor bland landets myndigheter som är tänkta att bistå familjer. Men det är än värre när myndigheter tillåts göra mer skada än nytta, särskilt när de i de flesta fall väljer att ta den enkla vägen och ta parti för en part i stället för att arbeta för att hjälpa parterna att nå försoning och samarbete - man kan undra om det är ett systemfel, medveten strategi, okunskap eller lathet, med tanke på att det är så utspritt bland landets myndigheter och domstolar. De sociala myndigheterna infekterar, lägger bränsle på och fördjupar konflikter, de stjälper där de istället hade kunnat stötta och hjälpa. Det saknas ett medmänskligt perspektiv, som i förlängningen skadar de viktigaste personerna allra mest, nämligen barnen. Man brukar kalla oss som jobbar för rättvisa i systemet för rättshaverister, jag skulle vilja påstå att det är myndigheterna som har kommit att bli de verkliga rättshaveristerna i så fall. Det finns tyvärr hur mycket som helst att säga om det... 

Hur som helst så är det en utveckling åt rätt håll att regeringen tar detta på allvar.

"Socialstyrelsen ska under hösten utreda hur flera instanser ska skräddarsy helhetslösningar för familjer där föräldrarna separerar. Tanken är att till exempel en jurist, en skuldrådgivare och en familjeterapeut ska jobba tillsammans som ett lag."

Läs och lyssna mer på:
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10974&artikel=5223900

http://bloggar.expressen.se/opinionsbloggen/2012/08/maria-larsson-separationsteam-behovs-for-barnens-skull/

http://www.newsmill.se/artikel/2012/08/14/bra-att-kd-vill-ge-st-d-till-f-r-ldrar-som-separerar




Share |

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ord!
Varför kalla det något så negativt som separationsteam? Inte skulle jag vilja gå dit allafall..
Jag vill komma till ett samarbetsteam. Definition: ett team som förstår att vuxna inte alltid klarar att leva tillsammans, eller ens gilla varandra. Docks ska samarbetsteamet kunna ställa krav på just samarbete kring allt det som rör gemensamt/-a barn. Jag vill till ett samarbetsteam och inte till ett separationsteam. Fan, bara ordet (separationsteam) i sig är ju traumatiserande.

Ps jag kommer inte heller på kallelser, men vill gäna bli inbjuden!

Hallå! Ni är i riksdagen och fattar så lite! Ska man ordleka kan man kalla er RISK-dagen.

Ord betyder, annars hade vi varit språklösa. Ord är också otäck makt, härskarteknik och ren obetänksamhet.

Rätta till detta misstag, eftersom grundtanken kan vara god.

Anonym sa...

Ja, RISK-dagen stjälper nog folket, i detta fall familjens grundläggande rättigheter. Myndigheterna ska ändra sitt språksbruk och tilltala oss: "HUR SKALL JAG STJÄLPA DIG?" Jag har rättat till alla till mig "behjälpliga" tjänstemän (i Af, i FK, i kommunen i JO och JK med flera)i att i stället ställa frågan "Hur kan jag stjälpa dig". Vi får ju inget stöd - vi skall inte försonas - vi ska SEPARERAS, enligt RISK-dagens förslag i stjälpandet av familjer och deras barn.

Anonym sa...

Yttrandfriheten gills inte i sverige eller i Bloggar som den här.
Det sker idag brott mot GRUNDLAGEN. ...och så vill myndigheterna att det ska fortsätta att vara.

Vad skall vi diskutera om?