tisdag 11 december 2012

SR: Socialkontoret anmäler sig självt

Visst är det bra att någon aktivt väljer att reagera mot de oegentligheter som sker inom deras organisation, problemet är dock att Socialstyrelsen inte kommer göra så särskilt mycket åt det. Innevånarna har blivit invaggade i någonslags falsk trygghet där man tror att Socialstyrelsen kommer att gå in och styra upp påstådda oegentligheter, men så är det inte, utan det är snarare så att Socialstyrelsen backar upp socialtjänsterna, det är ju trots allt som så att det är Socialstyrelsen som kommer med riktlinjer till socialtjänsterna, så i princip är det sin egen verksamhet de utreder, en slags internutredning. Jag förstår mig faktiskt inte på deras funktion, för allt de gör är att samla in information för statiska underlag åt regeringen, så att de skall få en överblick över hur myndigheten fungerar, det är allt. Regeringen har ju för inte så längesedan kritiserat just detta. I bästa fall kommer de med lite pekpinnar där de uppmanar socialtjänsten att bättra på bristerna. Men de kommer inte att kontakta den drabbade för att inhämta mer uppgifter, utan de vänder sig enbart till socialtjänsten. Därefter anser Socialstyrelsen att det inte finns anledning att se över verksamheten fler gånger, utan då får socialtjänsten frisedel så att de kan fortsätta obehindrat med oegentligheterna. Jag önskar att man med dolda kameror hade kunnat bevisa hur vidrigt socialsekreterare beter sig mot enskilda och hur utbrett korruptionen är inom hela socialnämnden och även domarkåren. Marks kommun har en extremt illa skött socialtjänst, där socialsekreterarna ägnar sig åt att aktivt utsätta individer för ren social terror, och så kan de få hålla på utan att någon sätter stopp för det. Det är än märkligt att inte någon anställd inom socialtjänsten i Mark har reagerat med att göra Lex-Sarah anmälningar i större omfattning, vad jag känner till har det hänt en gång, i ett fall som var så uppenbart fel att de nog inte hade annat val än att göra en anmälan. Men för övrigt skyddar de varandras oegentligheter. Det är ju i grunden ett systemfel som möjliggör att en oetisk kultur får råda, där socialsekreterares uppgift tycks vara att söndra det mest heliga utan att det finns egentliga skäl, men genom subjektiva utredningar och till och med genom lögner, skapa omöjliga situationer för familjer, situationer som aldrig hade kunnat uppstå om allt hade skötts på ett korrekt sätt. Hjärta och empati skall vi inte ens prata om, det existerar inte i Marks individ- och familjeomsorg. Skulle någon påstå att man kan be om hjälp hos socialtjänsten, gå aldrig någonsin på det, för sannolikheten att man kommer få hjälp är obefintlig, utan istället så kommer socialtjänsten att öka på belastningen ytterligare.

"– Jag ser efter en tid här väldigt stora brister i ärendehanteringen. Bristfällig dokumentation och bristfälliga utredningar, säger Eva-Stina Premberg, chef för Utredningsenheten, sektor Lärande och Omsorg, i Vårgårda.
För en månad sedan gjorde Herrljungas, också nytillträdda, socialchef samma sak. Hon anmälde den egna verksamheten till socialstyrelsen enligt Lex-Sarah, alltså att den som känner till ett allvarligt missförhållande i omsorgen av en enskild person genast ska anmäla detta.
Men om det finns en gemensam orsak för de båda grannkommunerna vet inte Eva-Stina Premberg. Men hon menar att åtminstone i Vårgårda finns brister i riktlinjerna för personalen."

Läs mer:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5376758

Share |

4 kommentarer:

Anonym sa...

Smart att anmäla oegentligheterna, då kanske man kan stanna längre som chef än Magnus Andersson fick i Mark...
Undrar när socialnämnen ska göra en Lex Sara? Det skulle inte vara en endaste dag förtidigt.

Berätta om myndighetsövergrepp sa...

Kan bara instämma... Socialsekreterarna klagar på att de har hög arbetsbelastning, dålig lön och dåliga chefer. Men de erkänner inte att deras arbete är ett hot mot rättssäkerheten. Det är mycket som de kan göras annorlunda, jobba smartare, sätta krav på ledningen, ha målsättningen att hjälpa familjer. Göra sanningsenliga utredningar utan att dra ut på dem till det lagstadgade maxgränsen 4 månader, en utredningar måste inte ta 4 månader, det kan räcka med 2 veckor. Om nu socialsekreterarna inte är nöjda, varför använder de sig inte mer av möjligheten att göra Lex-Sarah anmälningar, så att oegentligheterna uppmärksammas!

Anonym sa...

socialkontor är befalkade av sjuka jävlar som inte har förmåga till insikt och självreflektion. Skulle de börja få det hade de nog tvingats Lex Sara anmäla varenda ärende de både har och haft....

Berätta om myndighetsövergrepp sa...

Så sant...