tisdag 16 oktober 2012

Domen mot en familjehemsmamma har fallit - Transportarbetaren: Villkorlig dom för Göteborgskontoristen


Familjehemsmamman kom lindrigt undan, betydligt mycket mer pengar har försvunnit, men åklagaren kunde bara bevisa att det sammanlagt handlade om 120 000 kr. Då hon blev påkommen betalade hon tillbaka beloppen med kontanta medel. Frågan är om domen kommer att överklagas.

"Åklagaren yrkade först på att kvinnan skulle dömas för grov förskingring men brottsrubriceringen ändrades sedan till trolöshet mot huvudman.
Kvinnan, som hade jobbat som ekonomiansvarig för Göteborgsavdelningen i många år, har erkänt att hon har fört över pengar till sitt eget konto, men förnekar att det skulle var avsiktligt.
Hon menar att flera överföringar har skett av misstag, men tingsrätten anser att det är en efterhandskonstruktion. I domen står det att hon inte kan ha undgått att så stora summor har kommit in på hennes konto, även om hon säger sig ha haft dålig koll på sin privatekonomi. Sammanlagt rör det sig om över 120 000 kronor."

Läs mer på:
http://www.transport.se/Transportarbetaren/Start/Nyheter1/Villkorlig-dom-for-Goteborgskontoristen/

"Hon fick endast villkorlig dom och 30 dagsböter för trolöshet mot huvudman. I domen framgår det bl.a. hur hon köpte en häst genom att föra över 30.000 från förbundets konto till en hästförsäljare."

Läs mer om det här:
http://tidningsbud.blogspot.se/2012/10/forskingringen-pa-transportarbetareforb.html


Share |

5 kommentarer:

Anonym sa...

En familjehe3msmamma som oavsikligt för över pengar till eget konto?

Görs det inte familjehemsutredningar? Även en förståndshandikappad skulle förstå avsikten i handlingen. Tydligen gör inte rätten det...

Inte alla hästar hemma? Jo, hästar brukar de ha för att kunna hålla sig med gratis barnarbetskraft, miljöterapi kallas det då.

Anonym sa...

Ja, hon köpte sig en häst till - med fackets pengar. tidningsbud.blogspot.se

Anonym sa...

FY FAN!

Anonym sa...

Kolla detta, HANDEL MED BARN SOM SLAVAR OCH HÄSTAR:

Förskingringen på Transportarbetareförbundet

Transport betalade en häst.
15 oktober 2012
Stora summor pengar har försvunnit från Transports Göteborgsavdelning.
Och idag kom domen mot den anställde på
Transportarbetareförbundet som åtalades för grov förskingring.

Hon fick endast villkorlig dom och 30 dagsböter för trolöshet mot huvudman. I domen framgår det bl.a. hur hon köpte en häst genom att föra över 30.000 från förbundets konto till en hästförsäljare.
Hon påstod också att överföringar till sitt eget konto på nära 40.000år 2009 utgjorde ersättning för tvätt av handdukar och fönster, vilket hon skulle ha kommit överrens om med den dåvarande kassören Karin Peterson. Som dock tillbakavisade den uppgiften mycket bestämt.
Den åtalade kvinnan var en veteran inom förbundet, anställdes redan 1983 på avdelning 3 i Göteborg. Hon var sedan 2005 anställd av Transport centralt. Hon avskedades efter en kontroll som visade på märkliga överföringar från Transports bankkonton till hennes egna och andras konton.
Transport gjorde en polisanmälan men utredningen drogs i långbänk och fem olika åklagare avlöste varandra utan att väcka åtal. Först efter en JO-anmälan där polis och åklagare kritiserades för försumlighet gick fallet till rättegång. Men rätten gick inte på åklagarens linje om grov förskingring, som hade gett fängelsestraff, utan dömde endast för trolöshet mot huvudman.
Hon hade fri tillgång till Göteborgsavdelningens bankkort och bankkonton och under senare tid skötte hon även ekonomin på några andra avdelningar.
Enligt uppgifter från Transport skall det ha försvunnit mer än 990.000 kronor som tillhörde avdelningen och pengar skall ha försvunnit både genom konton och kontanta medel.

Åtalet vid tingsrätten gällde ca 190.000 kronor och en del av dessa, som försvann innan 2006 ansåg tingsrätten som preskriberade brott. En stor del av de pengar som försvann strax innan kvinnan avslöjades har hon återbetalat till förbundet.
Kvinnan och hennes man har en större hästgård norr om Göteborg och socialförvaltningen i den aktuella kommunen har vid flera tillfällen placerat tvångsomhändertagna barn på gården.
Med rubriken "LVU-kommunal människohandel" har en mor föreläst om hur hennes flicka under mycket märkliga och uppseendeväckande omständigheter togs av myndigheterna och tvångsplacerades på kvinnans gård.


Anonymtisdag, oktober 16, 2012
EN häst?
På hästgården har från 2002 och framåt funnits ett mycket stort antal hästar - totalt fler än femtio (50) – hur många av dessa som Transport har betalat är okänt.

SvaraRadera
Anonymtisdag, oktober 16, 2012
Jasså,Då var det därför hon ordnade flickor i samarbete med sina kompisar i socialnämnden som gratis arbetskraft för att ta hand om hästarna.

SvaraRadera
tidningsbudtisdag, oktober 16, 2012
Tack för informationen om alla hästarna.

SvaraRadera
tidningsbudtisdag, oktober 16, 2012
T.o.m.tingsrätten fattade att hon bluffade.
"trots hennes uppgifter om sin bristande kontroll över sin privatekonomi, inte kan ha undgått att så stora summor kommit in på hennes konto", "invändningen om att det skulle utgöra ersättning för arbete är därför enligt tingsrätten att betrakta som en efterhandskonstruktion och ska lämnas utan avseende".

SvaraRadera
Anonymtisdag, oktober 16, 2012
Det är ett märkligt fenomen, att hon fick komma undan med blotta förskräckelsen, under tiden andra får sina liv raserade, ibland för all framtid, för att dessa hästhandlare har kommit på att det är mer lönsamt med laglig barnhandel och annan kriminell verksamhet som finansieras med hjälp av våra surt förvärvade pengar i form av bl.a. skatt eller som i detta fall även medlemsavgifter...

Anonym sa...

Det är betydligt mycket mer pengar som är borta än vad som framkommit i artiklar och i domen. Det brukar vara ganska hårda domar när det gäller ekonomisk brottslighet, det skulle vara intressant att jämföra detta fallet med liknande domar.