söndag 21 oktober 2012

forskning.no: Avdekker barnevernets skjulte språkmakt


Om omvärlden bara visste hur illa det är ställt med socialtjänsternas så kallade utredningar. Subjektiva utredningar där de använder sig av klipp och klistra metoden, de skapar något som inte varit, ofta drar de sig inte ens för att använda sig av lögner. Att man själv skall få ta del av utredningen och har ingen betydelse, för man kan ju inte skriva den åt dem och de kommer inte frivilligt ta bort felaktigheterna eller lägga till riktiga uppgifter. Fy fasen vilken resa jag gjort, det är inte utan att man tappar tron på mänskligheten.

"Forestill deg at historien om ditt liv skal føres i pennen - ikke i form av en biografi, men som en saksmappe hos barnevernet. Kan en offentlig journal si noe som helst om bakgrunnen for våre liv og handlinger?
Eivind Engebretsen mener det formelle journalspråket som føres av barnevernet, ikke er egnet til å gjenfortelle klientenes livssituasjon. Nå tar han doktorgraden ved Universitetet i Oslo på sin avhandling "Barnevernet som tekst - nærlesning av 15 utvalgte journaler fra 1950- og 1980-tallet".
- Når man vet at en formulering i barnevernets journaler kan forandre et menneskes liv, er det bekymringsfullt dersom klientene ikke kjenner seg igjen i barnevernets sakspapirer, sier Engebretsen.
Han mener språket i journalene fører til at mange klienter blir fremmedgjorte i forhold til sin egen historie og identitet."

Läs mer på:
http://www.forskning.no/artikler/2006/mars/1141981718.27 Share |

Inga kommentarer: