torsdag 25 oktober 2012

Metro: Tvångsomhändertas för sitt dataspelande


Varför ett tvångsomhändertagande, för samma pengar som det kostar att omhänderta pojken, skulle familjen kunna få fantastiska möjligheter med stöd och hjälp på hemmaplan. Men det jag stör mig på allra mest i detta fallet är att det är föräldrarna som blir anklagade för att "sakna insikt och strategier för att handskas sonens problematik". Det är tydligen aldrig barnets eget fel eller skolans eller samhällets eller vårdens eller institutionens eller familjehemmets eller socialtjänsten själv som brister. Så är det genomgående, i socialtjänstens ögon är det alltid föräldern som brister... Mycket märkligt fenomen... Det var så här allt började för oss, att jag sökte hjälp för att min son och jag kommit i konflikt kring hans dataspelande, jag gjorde misstaget att lyssna på rådet att kontakta socialtjänsten, därefter har allt gått utför och familjen har totalt söndrats. Vi fick aldrig någon hjälp, det enda vi har fått är stjälp. Även jag tog kontakt med Owe Sandberg för att be om råd, då när det var som mest aktuellt.

"Legitimerade psykologen Owe Sandberg är en av landets främsta experter på spel- och nätmissbruk. Han kontaktas så gott som dagligen av förtvivlade föräldrar som inte vet vart de ska vända sig med sina dataspelsberoende barn:
– De sociala insatserna mot dataspelsberoende är bedrövligt dåliga, föräldrar har ingenstans att vända sig.
De flesta som kontaktar Sandberg är föräldrar till 16–17-åriga pojkar vilka hoppat av gymnasiet till följd av sitt dataspelande.
– En del har en magisk föreställning om att de ska försörja sig på detta, de har tappat all balans i livet. Det är inget fel på killarna, men de måste hitta rätt kanal att engagera sig i, säger Sandberg.
Sandberg är kritisk till att myndigheterna inte tar problematiken kring dataspelsberoende på allvar.
– Jag har uppmärksammat Socialdepartementet på att det bör bli en egen diagnos. Belöningssystemen är lika för World of Warcraft som för narkotika."

Läs mer:
http://www.metro.se/skane/tvangsomhandertas-for-sitt-dataspelande/EVHljw!mipbNWnldRt8k/


Uppdaterad 25.10.12:
Föräldrarna har garanterat kommit i konflikt på grund av den yttre stressen av hur socialtjänsten hanterat familjen. Det är en gåta för mig varför socialtjänsten har en sådan enorm ovilja att lyssna på och stötta föräldrar. Föräldrarna har säkert själva funderat både en och två gånger på vad de kunde gjort annorlunda, istället så kommer socialtjänsten och talar om för dem vilka värdelösa föräldrar de är, fast det faktiskt oftast är precis tvärt om. Varje barn/ungdom mår bäst av att ha föräldrar som mår bra, men socialtjänsten är experter på att få föräldrar att komma ur balans genom att de kränker dem, och inte kommer det att föra något gott med sig i relationen till barnet/ungdomen. Den människa som har vett på att stötta föräldrar/förälder som kommit i kris vet att den gör hela familjen och allra mest barnet/ungdomen en god gärning. Det finns inget som är mer stressande för en människa som att inte ha kontroll över yttre omständigheter som slår omkull tillvaron. Och för att inte tala om den sorg och förtvivlan som det hela leder till för samtliga familjemedlemmar när livet går sönder...


Läs om det här:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/spelberoende-16-aring-omhandertas_7609314.svd 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15660065.ab 
http://www.dagensjuridik.se/2012/10/tonaring-tvangsomhandertas-datorspelsmissbruk-han-forsakar-allt-annat



Share |

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jaqg är inte intresserad av att mina skattepengar ska gå till detta. Hjälp föräldrarna på hemmaplan, ge dem gärna en egen samtalskontakt också så kanske relationen överlever.
En instittution kostar mellan 5000 kronor och uppåt nät det gäller behandlingsåtgärs. Det betyder att kommunen hade haft minst 150 000 kronor att spendera på denna troligtvis i grunden normala familj på hemmaplan om viljan funnits....
Ta ifrån socialtjänsten vapnet som heter myndighetsutövning. Det missbrukas, skadeverkningarna är värre än polisens pistoler.
Vet ni, eftersom detta kunnat ske så går det att gissa sig till att det är ett stort, mycket stort antal sociopater som sitter anställda som socionomer. Konstigt vad lika orden var..

Anonym sa...

Till anonym:
Du menar väl ca 150 000 kr som hjälp till familjen hemma varje månad.
Så mycket (och mer) kostar en placering på institution,
Det blir billigare ekonomiskt och framförallt känslomässigt för alla om hjälp ges på hemmaplan.