söndag 21 oktober 2012

expressen.se: Erik Ullenhag: Hjälp oss respektera mänskliga rättigheter


Vi tror att vi lever i ett civiliserat och modernt samhälle med rättssäkerhet och mänskliga rättigheter... men de som någonsin har kommit att hamnat under en socialtjänsts utredning, efter att de själva sökt hjälp eller på annat sätt blivit anmälda till socialtjänstens individ- och familjeomsorg, vet att så inte är fallet. Vi lever långt ifrån ett rättssäkert samhälle, vad det gäller det.

"Häromveckan kom en utredning som föreslår att de barnhemsbarn som har drabbats av övergrepp ska få upprättelse. Det är centralt att vi på det sättet gör upp med vår historia, men den viktigaste upprättelsen är kanske att de utsatta barn som i dag hamnar i samhällets vård inte drabbas av övergrepp. Men tyvärr lyckas vi fortfarande inte fullt ut garantera alla barns mänskliga rättigheter.
Vi har fått internationell kritik för att gömda barn inte garanteras skolgång och för situationen på de ungdomshem där de mest utsatta barnen bor. FN:s barnrättskommitté rekommenderade Sverige 2009 att så snart som möjligt se över ungdomshemmens praxis för användning av isolering, att se över lagstiftningen på området, att begränsa användningen av isolering till exceptionella fall och kortare tidsperioder eller att helt sluta att använda isolering."

Läs mer:
http://www.expressen.se/debatt/erik-ullenhag-hjalp-oss-respektera-manskliga-rattigheter/



Share |

Inga kommentarer: