torsdag 21 mars 2013

DN: ”Oroande tystnad präglar Stockholms socialtjänst”

Socialtjänsterna använder inte Lex Sarah förutom när det är så uppenbart att de brustit att de inte kan smita undan, det borde egentligen hagla av Lex Sarah anmälningar med tanke på hur illa ställt det kring omhändertaganden av barn och unga! Allmänheten måste varnas om att de inte skall vända sig till socialtjänsten i tron om att de själva eller någon anhörig eller vän skall bli hjälpa, för det enda socialtjänsten klarar av är att alienera familjemedlemmar ifrån varandra och förvärra pågående kriser, situationer som normalt aldrig hade hänt sker nu på grund av de processer som sätts igång med de undermåliga utredningarna som enbart är till grund för att placera ut barn och unga, för det är det enda socialtjänsten klarar av. Det är sällsynt att andra bättre alternativ kommer att erbjudas.

"Enligt Lex Sarah ska socialtjänsten genast rapportera missförhållanden. De som bedriver verksamheten ska då genast utreda, avhjälpa och undanröja missförhållandet. Förekommer det allvarliga brister ska dessa anmälas till Socialstyrelsen.
Med den budget vi har i dag finns inte den ekonomiska möjligheten att följa lagen. Vi har helt enkelt inte tid. Vi borde anmäla att barn drabbas hårt av ständigt förlängda utredningar och att vi inte har möjlighet att ge den hjälp föräldrar till barn i familjevård har rätt till för att kunna återförenas med sina barn. Vi kan inte ge de insatser familjer med stora behov behöver eftersom resurserna inte räcker till det.
Budgeten måste hållas till varje pris. Det är vad vi får höra från våra stadsdelsdirektörer i Stockholm och ner genom chefsleden. De höga tjänstemännen förmedlar att våra politiker inte kan ha fel i sina beräkningar, utan att det är vi som varit oansvariga med våra utgifter om budget inte hålls.
Piskan följer ledet ner till oss handläggare. Spara, spara, hålla budget! För vems skull? Inte är det för våra klienters skull."

Läs mer:
http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/oroande-tystnad-praglar-stockholms-socialtjanst

Share |

Inga kommentarer: