torsdag 14 mars 2013

Placerade barn mår sämre


Som vanlig demoniserar man föräldrarna precis som Socialstyrelsen gör i artikeln, men sanningen är den att handläggarna i de allra flesta fall får igenom omhändertaganden av barn genom lögnutredningar, därefter kommer barnet eller den unga att hamna under mycket sämre förhållanden än vad de hade med sin familj. Psykisk misshandel och - som ni nu även känner till med anledning av Oasen - även fysisk misshandel samt sexuella övergrepp är mer än vanligt. Dessa barn förlorar tilltron till vuxna på vägen. Men man får inte glömma att även föräldrarna utsätts för psykisk misshandel av socialtjänsten och även det kommer att  påverka barnet och dess identitet på ett negativt sätt. Vi har en hel yrkeskår som på skolbänken lärt sig hur man skall gå till väga för att mobba individer, de som är lite smarta inser snabbt det orimliga i det och tar sig ur det, men de mindre smarta sväljer allt med hull och hår och blir kvar i det och medverkar till att ha sönder människor. Det hjälper inte att hjälpa socialsekreterarna, det behövs en total förändring av hela systemet. För det är ett korrupt system, med avsikter andra än att värna om familjer.



"Utredningen konstaterar att endast sex av tio barn som placerades före tio års ålder går ut grundskolan med grundläggande gymnasiebehörighet.
Att de hoppar av redan i grundskolan har inte att göra med att de har sämre intellektuell förmågor, utan beror på att de inte får det stöd de behöver. De byter skola hela tiden, de byter klass och får inget lugn i sitt liv, säger Lars-Erik Holm.15—19 gånger fler barn och unga som är placerade tar också regelbundet sömnmedel, antidepressiva eller antipsykotiska läkemedel jämfört med andra.
Det tyder på att man försöker medicinera bort problemen. Jag hoppas att det här ska vara en väckarklocka för kommunerna och hälso- och sjukvården för att de ska samverka mycket bättre.Fakta: Socialstyrelsens rapport om placerade barn
Varje år omhändertas drygt 26 000 barn och unga i familjehem eller HVB-hem. I rapporten "Vård och omsorg om de placerade barnen" har Socialstyrelsen studerat deras uppväxt, hälsa och utbildning.
Dödligheten är nära fem gånger så hög bland ungdomar som är eller varit placerade jämfört med andra i åldern 15-24 år.
Tio gånger fler som är placerade på HVB har vårdats för självskadebeteenden än andra unga.
15-19 gånger fler av de HVB-placerade tar regelbundet psykofarmaka jämfört med unga i hela befolkningen.
6 av 10 som placerats före 10 års ålder går ut grundskolan med gymnasiebehörighet jämfört med 9 av 10 i hela ungdomsgruppen.
Det är fem gånger vanligare med långvarigt ekonomiskt bistånd bland unga vuxna som varit placerade i familjehem jämfört med dem som inte varit placerade."

Läs mer:
http://www.skanskan.se/article/20130307/TTINRIKES/303079989/1395/-/placerade-barn-maringr-saumlmre

http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.1371767-placerade-barn-sviks-av-samhallet

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/placerade-barn-sviks-av-samhallet_7973476.svd

Share |

1 kommentar:

Anonym sa...

Knappast rocket-science..
Vettigt förnuft heter det på förståbar Svenska.

Detta är ett may-day från alla utsatta barn. Det behövs inte forskas mera, rädda dem!!