onsdag 14 december 2011

FEL ATT TA NYFÖDD BEBIS FRÅN FÖRÄLDRAR

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=4852230&play=3629663&playtype=Ljudklipp

http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_stockholm?title=tv4nyheterna_stockholm_22_35&videoid=2117285

http://www.sigtunabygden.se/sigtunabygden/sigtuna/fel-att-ta-nyfodd-bebis-fran-foraldrar-1573193-default.aspx


Byrån För Lika Rättigheter har den senaste tiden bistått ett föräldrapar i utredningen av ett misstänkt diskrimineringsärende som rör fel vid myndighetsutövning i samband med ett enligt Byråns bedömning allvarligt tvångsomhändertagande av en nyfödd pojke vars ena förälder lider av ett lindrigt funktionshinder. Ärendet är nu inlämnat till statliga tillsynsmyndigheter för vidare granskning.

Ärendet rör Sigtuna kommun som på till synes osakliga och otillräckliga grunder tvångsomhändertagit en nyfödd pojke enligt LVU, detta trots befintlighet av vårdnadshavarnas samtycke till socialtjänstens frivilliginsatser (stödinsatser), något som enligt gällande rätt i princip skall utesluta tillämpning av tvångslagstiftningen om inte särskilda skäl talar för ett omdelbart tvångsomhändertagande.

Sigtuna kommun har i sin egen utredning anmärkningsvärt nog hänvisat till uppgifter som inte styrks och/eller som direkt motsägs av källornas upphovskvinnor.

Exempelvis hänvisas som stöd för omhändertagandet ett fyra år gammalt psykologutlåtande och påstådda anmälningar om oro från MVC under graviditeten. I ärendet uttalar sig dock de två berörda mödravårdscentralerna och dessa tar starkt och uttryckligen avstånd från kommunens negativa och kränkande bedömning av modern, liksom från påståendet att MVC:na över huvud taget skulle ha anmält det som påstås i kommunens utredning.

Vad gäller psykologutlåtandet tar upphovskvinnan till utlåtandet själv mycket starkt avstånd från socialtjänstens lekmannamässiga bedömning av modern och hon tar även mycket starkt avstånd från de slutsatser som kommunen idag drar av ett fyra år gammalt utlåtande eftersom det idag föreligger nya omständigheter och yrkeskvinnan kunnat konstatera en mycket positiv utveckling hos den berörda kvinnan som har en lindrig funktionsnedsättning. Psykologen, som utgör en del i landstingets stödenhet (Habilitering & Hälsa), får stöd i sin starka kritik och yrkesmässiga bedömning av de kuratorer som haft bäst insyn i ärendet under de senaste åren.

Utöver detta hänvisar kommunen till en anmälan från en kommunal handläggare där den ansvariga socialsekreteraren övertolkar dess innehåll, samt till ett s.k. "referenssamtal" med några av kvinnans tidigare arbetskamrater på en förskola, arbetskamrater som kvinnan sedan tidigare har en mycket ansträngd relation till (osämja). Trots denna uppenbara partiskhet hos dessa avogt inställda f.d. kollegor har anklagelserna okritiskt tagits som sanningar av kommunen och följaktligen använts som huvudargument för att tvångsomhänderta hennes nyfödda son.

Ovan nämnda innebär alltså att socialtjänsten fullkomligt ignorerar flera för bedömningen avgörande och i ärendet insatta sakkunniga (kuratorer, barnmorskor, psykolog, släktingar) och i vissa fall far även med osanning. Istället väljer Sigtuna kommun att grunda ett ingripande LVU-omhändertagande av ett nyfött barn på lösa och ostyrkta påståenden från några avogt inställda kollegor till kvinnan och egna långtgående slutsatser grundade på egna föreställningar om lindrigt funktionshindrades avsaknad av föräldraförmåga.

Som om inte dessa oerhörda brister vore nog har kommunen även vägrat tillerkänna fadern, som inte lider av några funkstionshinder, möjligheten att sörja för det nyfödda barnets omvårdnad med hänvisning till att fadern enligt socialtjänstens lekmannabedömning ”troligtvis” har "begåvningsmässiga begränsningar". Bakgrunden är fördomsfulla föreställningar om att "friska människor" inte väljer att få barn med någon med lindriga fukntionshinder. Bedömningen av den friske fadern utgör ett synnerligen anmärkningsvärt kränkande påstående som även det helt saknar grund och som medför en oerhörd rättslöshet även för honom som vårdnadshavare eftersom han inte tillåts vårda sitt eget barn i avsaknad av modern.

Byrån För Lika Rättigheter har, tillsammans med berörda och av kommunen felaktigt utpekade källor, föresatt sig att stödja paret under hela deras pågående process för rättvisa, upprättelse och anständighet, detta i ett ovanligt beklämmande ärende som kännetecknas av självgod myndighetsmissbruk, förlegade fördomar och en mycket inhuman människosyn. Till stora delar påminner tankegångarna som manifesteras i detta ärende de närmast "raspuritanska" vanföreställningar som låg till grund för tidigare epokers skamliga tvångssterilisering av i samhället utsatta grupper.

Byrån avser att stödja de nyblivna föräldrarna tills deras lille son har återlämnats dit han hör hemma; hos de föräldrar som är beredda att outtröttligt kämpa för sitt nyfödda barn mot klåfingriga och fördomsfulla myndigheter.


Byrån För Lika Rättigheter



Share |

Inga kommentarer: