onsdag 22 februari 2012

BT, Martingers blogg: Vem är brottsoffer?



http://www.bt.se/blogg/martinger/

februari 22, 2012 · 9:07 f m
Vem är brottsoffer ?

De senaste dagarna har det varit Brottsoffrens dag eller hur det nu officiellt benämns. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om alla dessa dagar som fylls med tilldragelser från allvarligaste till trivialaste slag, men om en företeelse som denna – brottsoffer – får ökad uppmärksamhet så är det bra. Kanelbullens dag kan jag dock vara utan med risk för att nu göra mig lätt ovän med alla bullälskare.
Vem är då brottsoffer. Kanske en överflödig fråga, tycker en del, med tanke på att ordet klart indikerar målgruppen. De som blivit utsatta för brott är givetvis offer för den kriminella handlingen. Men kanske det ändå inte är så enkelt. Många brott är konstruerade på det viset att något specifikt brottsoffer överhuvud taget inte finns. Om t.ex. en person kör rattfull och ingen kommer till skada finns inget offer, även om vi alla som kommer i bilens närhet är potentiella offer.

Men sedan finns alla de personer som i kontakten med myndigheter känner sig överkörda och illa behandlade av myndighetspersoner. Många gånger tror jag att dessa hjälpsökande personer – den rollen är nämligen den vanligaste – känner sig som brottsoffer. Och varför inte, även om de i ordets formella mening inte är just vad de känner sig vara.

Allt går nästan tillbaka till bemötande. Och det om något får vi aldrig sluta att diskutera. För vi kan alla i olika avseenden därvidlag förbättra oss. Något som i förlängningen även gynnar oss alla, inklusive s.k. myndighetspersoner. Även de senare kan nämligen vilken dag som helst själva bli s.k. brottsoffer.



Share |

Inga kommentarer: