måndag 26 november 2012

SR: Pengar går före säkerheten för familjehemsbarn


Det är ju inte konstigt att det är ont om familjehem med tanke på hur socialtjänstens individ- och familjeomsorg behandlar barn, unga och deras familjer. De tror att barnen är boskap som bara kan flyttas runt och en industri har skapats kring det. Det hade varit betydligt billigare och mänskligare att ge rätt stöd direkt till biologiska familjer för att hjälpa dem komma i fas igen. Tänk vad lediga familjehem det hade genererat, samtidigt som en stor grupp individer hade mått betydligt mycket bättre, istället för att som idag söndra familjer som egentligen inte har någon större problematik och därmed provocera fram problem, och i förlängningen skapar samhället sina egna 'monster'... Socialtjänsten tar barn och ungdomar på påhittade och lösa grunder från familjer där det inte finns varken missbruksproblem eller psykisk ohälsa... Det räcker att man som förälder reagerar på att handläggaren skapar oreda genom att ljuga, och då kommer man garanterat bli anklagad för att vara psykiskt instabil eller någon annan påhittad diagnos och att detta får ske är helt okej, enligt alla andra instanser såsom förvaltningsrätt, socialstyrelse m fl... Man skall tydligen känna till spelets regler och gör man inte det blir barnen ovillkorligen fråntagna föräldrarna och man kommer aldrig komma ur systemet igen... Det är vad det är, ett spel för gallerierna, med mänskligt lidande som följd... Hjälp kan de inte ens stava till och framför allt så ger man inte den hjälpen som efterfrågas, utan snarare levererar man stjälp...

"Många tusen barn och unga lever i dag i familjehem, borta från sina biologiska föräldrar som av till exempel missbruk eller psykisk ohälsa inte kan ta hand om dem.
Det är emellertid inte gott om familjehem och i många kommuner står barn i kö och gentemot de familjehem som faktiskt finns visar flera fall att socialtjänstens stöd är otillräckligt. Det finns fall där vare sig kommuner eller familjehem klarar sina uppdrag säger Telle Söderberg och ger ett exempel.
– Mamman i familjehemmet tyckte under flera år att barnen var så besvärliga. Hon ropade verkligen på hjälp hos socialtjänsten, men det hela slutade med att hon bokstavligen slängde ut ungarna. Hon öppnade dörren och sa att nu får ni gå."

Läs och lyssna:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4934043

Läs även:
http://www.varingen.no/Nyheter/tabid/392/Default.aspx?ModuleId=58198&articleView=true 

Share |

Inga kommentarer: