tisdag 27 november 2012

SvD: Granskning av familjehem måste skärpas

Allmänheten är invaggade i en falsk trygghet, ovetande om vad som pågår kring socialtjänstens omhändertaganden av barn, om de hade känt till de faktiska omständigheterna hade det kanske blivit ramaskri. De sociala myndigheterna kan gömma sig bakom sekretessen och fortsätta med sina oegentligheter som om inget har hänt. Pedofil-jourhemspappan fick åtta års fängelse, men de som är ytterst ansvariga för att barnen blev placerade där går fria... Hur okej är det då?! Återinför tjänstemanna-ansvaret och ta bort sekretessen som idag enbart skyddar förövarna, det vill säga socialtjänstemännen och det politiska etablissemanget med förvaltnings- och kammarrättens domarkår som klubbar igenom enskilda tjänstemäns beslut utan eftertanke. De sitter på sina höga hästar utan att vilja ta del av föräldrars/förälders vittnesmål, motsatt bevisbörda gäller i dessa domstolar, där föräldrar/förälder måste bevisa att de är oskyldiga till anklagelserna. Hemliga domstolar... Föräldern behöver inte ens varit föremål för en polisutredning, men i socialtjänsten ögon är man en farlig brottsling... Sedan placeras barnet eller den unge hos individer som tänjer på lagarna och som har lägre värderingar och moral...

"I dag faller domen i ett mål mot en jourhemspappa som har erkänt upprepade fall av våldtäkt och sexuella övergrepp på två barn från Upplands Väsby.
Det som har drabbat barnen, 4 och 6 år gamla, är fruktansvärt. Samhället har flyttat dem från ett hem där de har farit illa till ett hem där de har blivit utsatta för övergrepp.
Sedan tidigare vet vi genom vanvårdsutredningen att övergrepp och vanvård av barn och unga i samhällsvård har förekommit så långt tillbaka som vi kan följa förhållandena. Utredningen ledde till ett särskilt regeringsbeslut om ersättning till barn som varit omhändertagna mellan 1920 och 1980. Därmed är det lätt att tänka att vanvård av familjehemsplacerade barn nu är historia. Men det aktuella fallet visar att så tyvärr inte är fallet.
Den åtalade mannen har drivit familjehem i 20 år och barn från flera kommuner har tidigare bott där. Om andra barn har blivit utsatta för övergrepp är ännu inte känt. Men fallet med barnen från Upplands Väsby visar med hjärtskärande tydlighet att inga barn borde ha blivit placerade i det hemmet."

Läs mer:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/granskning-av-familjehem-maste-skarpas_7704124.svd

Share |

Inga kommentarer: