söndag 20 maj 2012

LVU-systemets dolda baksida


Tack farmor Kerstin för kommentaren här nedan på Filosofens blogg!
Jo, just så illa går det till när en familj är som svagast, så går socialtjänsten in och ‘utreder’ om barnen ska tas omhand i ett för kommunen lönsamt LVU-omhändertagande.
Och psykologerna sitter bakom sina halvgenomsynliga speglar och studerar föräldrarna med metoden PAS, Parent Alienation Syndrom för att välja ut vilken förälder som det kan löna sig bäst att stötta och vilken som ska motarbetas.
Tvillingbarnen representerar ju en potentiell intäkt på två gånger 40.000 kronor per månad. Och den bonusen från statskassan vill ju kommunenes ekonomi-tjänstemän inte missa, filosoferar Ove Svidén

P.S. Postat på Filosofens blogg den 2012/05/16 kl. 17:26
Har just idag fått reda på att mina barnbarn, två tvillingkillar födda 19/3 2012 omständigheterskall placeras i familjehem, jag är så himla ledsen.
Min son 25 år och hans fru 18 år nedkom under dramatiska händelser med 2 tvillingkillar födda med akut kjejsarsnitt 2 månader för tidigt. Natten efter förlossningen vaknade Mamman av att hon inte kunde andas, därav blev hon snabbt körd till lungröntgen, det visade sig att hon hade vatten i lungorna, hon blev medicinerad mot detta men svarade ej på medicineringen utan blev värre, läkaren bedömde att dom skulle söva ned henne och lägga henne i respirator. Efter ett tag kom dom på att hjärtat inte fungerade som det skulle, därav vattnet i lungorn, sk hjärtsvikt, mamman längtade efter sina bebisar men fick inte träffa dom. Pappan hade all hand om killarna under tiden och sov inte mycket. Paret fick stanna kvar på sjukhuset, killarna låg i respirator och Pappa sondmatade varje gång dom skulle ha mat. Efter medicineringen piggnade mamman till och kunde vara med att ta hand om tvillingkillarna i den grad hon orkade. Mamman har en sjukdom som heter ADHD och har därför varit i kontakt med socialtjänsten tidigare, under tiden familjen legat på sjukhuset har socialsekreteraren kontaktat Mamman och undrat hur hon skulle orka detta med att vara förälder, Mamman svarade att vi är TVÅ föräldrar och vi kommr att få stöd från min syster om det skulle knipa som bor i huset brevid. Efter ett tag kom det på tal om ett hem i Göteborg kallat Birkahemmet dit familjen kunde få åka FRIVILLIGT och stanna några veckor för att utredas som föräldrar, där bor de i ett rum, en dubbelsäng, en spjälsäng (dom vill bara ha en säng till killarna för att dom skall känna varandras närhet bättre) och en liten toalett, dörren får inte stängas på kvällen. Där får (måste de delta i aktiviteter såsom sångstund, lekstund, fika med andra boende och i lekrummet sitter psykologer dolda bakom en spegel för att se hur föräldrarna uppfattas tillsammans med barnen och hur mycket ögonkontakt de har, vilken förälder kan vara sig själva i en sån situation? Nu tycker dock socialassistente natt barnen skall placeras i familjehem till stor del därför att psykologerna tycker att föräldrarna har för dålig ögonkontakt med bebisarna och hur skall dom orka när dom kommer hem? Mamman Mamma, alltså Mormodern skall inom det kortaste få en lägenhet vägg i vägg med den lilla familjen, vi finns, syskon finns men dom lyssnar inte, jag har själv försökt få tag på socialassistenten ett flertal gånger, men hon ringer aldrig tillbaka. Har pratat med min son 3 gånger idag i telefon, vi bara gråter och gråter. Hur kan det gå till så här? Det finns ingen att vända sig till och man kan lika gärna sparka sig trött. På fredag morgon blir advokat inblandad. Hur kan dom få göra så här!? Ledsen Farmor.


Share |

1 kommentar:

Anonym sa...

Det verkar vara flera kommuner än Mark, dock verar det mera vara undantag. Dåliga handläggare som av olika skäl håller på med egen makt och prestigekamp.

Måtte det allafall inte vara lika illa som i Mark överallt.

Marks kommuns behandling av barn, skola, ungdomar, familjer och äldre fär till och med surströmming att lukta gott i jämförelse.