lördag 14 april 2012

Expressen: Förödmjuka inte barnen


"När Statens institutionsstyrelse (SiS) undersökte hur det hade gått för barn som placerades i slutet av 90-talet fann man att en tredjedel av dem som varit drogfria vid inskrivningen redan ett år efter avslutad behandling hade blivit tunga missbrukare. En annan SiS-rapport, från 2010, visade att 12 procent av flickorna på hemmen har sålt sex.
Det är självklart att kontrollen i en sådan miljö måste vara genomgripande. Men när barn som ingen talar för är så fullständigt utlämnade finns också en stor risk med långtgående maktmedel. I en miljö med så skeva maktförhållanden är det lätt att övergrepp begås.

Sveriges Radio genomförde 2010 en granskning som avtäckte allvarliga missförhållanden på ungdomshemmen. De rapporterade om våldtäktsoffer som vid visitering tvingades klä av sig nakna inför manliga vårdare, om ett systematiskt missbruk av isoleringsstraff, där barnen dessutom var tvungna att torka upp sina spyor. Detta avslöjades tack vara den dokumentation som fanns.
Därför är det häpnadsväckande att barnminister Maria Larsson, KD, nu har lagt ett förslag som innebär att ungdomshemmen får visitera barnen så ofta de vill, utan att dokumentera det."



http://www.expressen.se/ledare/120414-forodmjuka-inte-barnen/


Share |

Inga kommentarer: