fredag 6 april 2012

SvD: En skam att göra vinst på de mest utsatta

Det som tas upp i denna artikel i SvD handlar om flyktingbarn, men man får inte glömma att samma sak sker med våra svenska barn som omhändertas. En del av dem placeras på institutioner under precis lika vidriga förhållanden som flyktingbarnens, eller jag vågar påstå att de många gånger placeras under sämre förhållanden, de blir gisslan i dessa institutioner och i beroendeställning till de sociala myndigheterna och till personalen på institutionerna, där barnens rättigheter kränks gång på gång och där deras behov nätt och jämnt tillgodoses. Barnen alieneras från sina föräldrar på alla tänkbara sätt, de tillåts bara ha minimal kontakt. Men detta kommer inte fram, därför att allt göms bakom sekretess och under tiden blir ägarna till institutionerna förmögna. Detta har kommit att bli en industri som knappt tål dagsljus.


"Den 1 april avslöjades att Jan Emanuel Johansson (Robinsonvinnare och före detta socialdemokratisk riksdagsledamot) har gjort stora vinster på att driva hem för flyktingbarn. Tyvärr var det inget aprilskämt.
Ett samhälle kan bedömas av hur man hanterar de svagaste. På Jälla Ungdomshem, ett av hemmen där Johansson var ägare, är personalen underbemannad, lokalerna slitna och hälften av barnen känner sig otrygga.

Johansson själv och hans bolag, Folkhemmet Integration AB, har plockat ut mångmiljonbelopp i vinst. Han säger sig vara “väldigt stolt över sin klassresa”. Girighet är ett bättre sätt att beskriva hans resa. 

I dag sätts vinsten, hos en del företag, främst och barnen kommer i andra hand. Istället för att lyssna till giriga företagare borde samhället se mer till barnens rätt. Barn har starka rättigheter men deras röster är svaga, därför måste vi lyssna noga på flyktingbarnen och skrika högt när deras rättigheter kränks. Vi kräver att barnkonventionen blir svensk lag. I dag kan myndigheter och företag avfärda konventionen eftersom den inte har status av svensk lag. Vi vet att detta får konsekvenser för beslut och verksamhet som rör barn."
"På Jan Emanuel Johanssons hem gick var tredje krona till vinst. Hela industrin kring flyktingmottagande behöver hårdare granskning och debatt." 


Läs mer på:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/en-skam-att-gora-vinst-pa-de-mest-utsatta_6979571.svd



Share |

1 kommentar:

Anonym sa...

Här får vi vetavad den gulliga Robinson sossen anser:
(delar lånad från en kommentar på aftonbladet.se)

Jan Emanuel. Ingen vettig människa går på hans svammel.

"Enligt en artikel i Expressen från mars 2009
presenterar sig företaget på sin hemsida som ”en non-profit organisation/företag
med socialt ansvar och tydlig ideologisk bas utifrån arbetarrörelsens klassiska
värderingar”

Åren 2000–2004 hade företaget vinstnivåer på 25–50 procent av omsättningen,
vilket tidningen Metro, i en artikel från
år 2006, benämner som ”extremt ovanligt” för företag i behandlingssektorn."

"Som riksdagsledamot skrev Johansson tillsammans med två andra socialdemokratiska
ledamöter år 2005 en motion om organisationer
verksamma inom non-profit-sektorn där de bl.a. menade att
"vinstintresset skall hållas tillbaka och värnandet om vård och omsorg för
alla skall försvaras”. Motionärerna menade vidare att det i samband med
användandet av begreppet ”organisationer utan vinstsyfte” är ”angeläget att
framhålla att dessa organisationer tillför kvaliteter som gör dem till något
annat än offentliga verksamheter eller företag med vinstsyfte"

Vidare levde Jan Emanuel på en sk inkomsgaranti på 38.000kr i månaden som fd riksdagsledamot istället för att ta ut sedvanlig lön från sina extremt vinstdrivande företag. Allt för att utnyttja systemet till max och lura åt sig skattebetalarnas pengar.