tisdag 17 april 2012

SVT: Pojke tvingades sova i glassplitter på HVB-hem

.
"Tvingades sova i glassplitter i en vecka
Cecilia Hedlin är kritisk till hur personalen på ett Attendo-ägt HVB-hem i Trelleborg agerade när ett barn fick ett utbrott och slog sönder sitt rum. Pojken led troligtvis av posttraumatiskt stresssyndrom (PTSD) - något som kan drabba den som varit med om exempelvis misshandel, fattigdom eller krig.
Pojken tvingades, enligt vittnen som SVT pratat med, sova i glassplitter i drygt en vecka. Något som slutade med att han skar upp sina armar. Dessutom saknas journalanteckningar om händelsen.
-När jag kommer dit en vecka efter händelsen sitter han på sin säng full av glassplitter. Där har han har sovit hela veckan. Han är jätteledsen för att ingen pratar med honom om det som hänt - och för att ingen hjälper honom att städa upp, berättar Cecilia Hedlin.
Efter att ha pratat med pojken gick hon ut till personalen för att fråga varför. De ansåg att det var pojkens uppgift att städa upp.
-Senare på kvällen fick jag ett samtal från boendet då man berättade att han var inlagd på en barnpsykiatrisk avdelning. Han hade skurit sönder armarna med det glassplitter som fanns i rummet.
"Personalen agerade helt fel"
Vårdkoncernen Attendo driver transitenheten Dalköpinge i Trelleborg. Cecilia Hedlin menar att personalen på Dalköpinge agerat helt fel. Istället för att stödja pojken så att han inte skulle skada sig själv, är hennes åsikt att de snarare uppmuntrat till ett självskadebetéende.
-Jag tänker att det är förskräckligt att ett barn som är i behov av extra omsorg ska hamna i den här situationen. Att leva i det här sönderslagna rummet och sova med glassplitter i sängen i en vecka. Det här är en pojke som väldigt gärna ville prata med vuxna, som hade ett jättebehov att få spegla det som hade hänt."


Lyssna och läs mer på:
http://svt.se/1.2755523/pojke_tvingades_sova_i_glassplitter_pa_hvb-hem







Share |

1 kommentar:

Anonym sa...

Så konstigt.
Det är först när personal blir påkomna som de officiellt gör fel.

Märkligt!